UNESCO:n kirjallisuuskaupunki & Kalevala

Kainuun maakunnan itäpuolella sijaitseva Kuhmo on kokoaan suurempi kulttuurikaupunki. Jo aikaisemmin kaupunki tunnettiin ympäri maailman heinäkuisesta Kuhmon kamarimusiikki -festivaalista. Vuodesta 2019 lähtien Kuhmo on myös ollut osa UNESCO:n Luovien kaupunkien verkostoa – ainoana kirjallisuuskaupunkina Suomessa. Kaikkiaan verkostoon kuuluu 42 jäsenkaupunkia ympäri maailman.

Mikä tekee Kuhmosta kirjallisuuskaupungin? Erityisen suuri ylpeydenaihe on Kuhmon yhteys Suomen kansalliseepos Kalevalan syntyyn. Kun Elias Lönnrot kulki runonkeruumatkoillaan Vienan Karjalassa, toimi Kuhmo majapaikkana reitin varrella.

Nykyään Kalevalan perintö on tärkeä osa kuhmolaista identiteettiä, ja kansalliseepoksen vaikutus näkyykin Kuhmossa monin tavoin. Kalevalan historiaan, karelianismiin, ja karjalaiseen kulttuuriperinteeseen pääsee tutustumaan Kuhmon Kulttuurikeskus Juminkeossa. Kulttuurikeskuksessa järjestetään ympäri vuoden erilaisia taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

Unescon kirjallisuuskaupunki Kuhmo ja Kalevala
Unescon kirjallisuuskaupunki Kuhmo ja Kalevala

Juminkeon arkistorakennus Koppasessa sijaitsee myös Kuhmon kirjallisuuskaupunki-toimisto. Kalevalan silta UNESCO:on -hankkeen kautta kehitetään käytännön City of Literature -toimintaa, joka nostaa esiin Kalevalaa ja kuhmolaista nykykirjallisuutta. Työtä tehdään sekä paikallistasolla että maailmalla, yhteistyössä kansainvälisen UNESCO:n kirjallisuuskaupunkien verkoston kanssa. Tavoitteena on, että ajan mittaan yhä uudet kirjallisuuden ystävät pääsevät nauttimaan Kalevalasta ja kuhmolaisesta nykykirjallisuudesta, sekä erilaisista kirjallisuustapahtumista.

Unesco kirjallisuuskaupunki Kuhmo
Unesco kirjallisuuskaupunki Kuhmo

Kalevala-vaikutteita voi löytää monesta paikasta. Kuhmon keskustan liiketilojen ikkunoista voi puolestaan löytää lasten tekemiä Kalevala-aiheisiin piirroksia. Musiikkijuhla Sommelo tarjoilee kävijöille monipuolisen kattauksen kansanmusiikkia, johon kuuluu myös runolauluesityksiä. Joutsentanssi Kuhmo Dance Festival puolestaan hyödyntää kansalliseepoksen tarinoita esitysten inspiraation lähteenä.

Vieraile myös Pajakkakosken rannalla sijaitsevassa Ikolan pappilassa, jossa Lönnrot ja Akseli Gallen-Kallela vaimoineen yöpyivät matkoillaan Kuhmoon ja Vienaan. Vienankarjalaiseen tarina- ja kulttuuriperinteeseen pääsee tutustumaan myös Uljaskan Pirtillä.

Yksi tärkeistä Kuhmolaisen kirjallisuuskulttuuritarjonnan tarjoajista on Pajakkakosken rannalla sijaitseva Kuhmon kaupunginkirjasto. Siellä järjestetään lukupiirejä, kirjaesittelyitä, satutuokioita ja muita tapahtumia, joihin ovat tervetulleita niin paikalliset kuin matkalaisetkin. Vuonna 2021 kirjasto toimi niin ikään yhtenä Kainuun kirjamessujen suunnittelijoista, sekä niiden tapahtumapaikkana. Sieltä löytyy myös matkailuneuvontaa vierailijoiden tarpeisiin.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan kirjallisuuskaupunki Kuhmoon! Lisätietoja ajankohtaisista tapahtumista ja projekteista löydät myös kirjallisuuskaupungin verkkosivuilta osoitteesta https://www.kirjallisuuskaupunki.fi.