Kymmenen kohdetta Metsähiihtoon ja lumikenkäilyyn

Sininen polku soveltuu erityisesti lumikenkäkävelyyn tai kokeneemman metsähiihtäjän hiihtokohteeksi. Alueella on haastavampia särkillä kulkevia reittiosuuksia sekä helppoja särkänalusoilla ja järven jäällä kulkevia reittejä. Talvisin voi halutessaan seurata sinisin maalimerkein maastoon merkattua pisimmillään jopa 16 kilometrin mittaista reittiä tai vaihtoehtoisesti suunnistaa itse valiten helpompaa maastoa.  Alueella on myös mahdollisuus pilkkiä ja tulistella useammalla tuli- ja laavupaikalla. Osa tulipaikoista on talvisin lumen peitossa. Sinisen polun Liminsärkkien parkkipaikka aurattiin talvella 2021.
Metsähiihtoa ja lumikenkäilyä Sinisellä polulla
Sininen polku / Harri Tarvainen
Lauttavaaran luontopolku on oiva noin 2 kilometrin mittainen helppo ja kaunis lähikohde, joka soveltuu pituutensa ansiosta aloittelevalle metsähiihtäjälle,  lumikenkäkävelyyn sekä lapsiperhekohteeksi. Lauttavaaran Lentuankoskentien varrella sijaitseva luontopolun pysäköintipaikka aurattiin talvella 2021.
Syväjärven reitti on noin 7,5 kilometrin pituinen ja se kulkee monipuolisissa harju- ja suomaisemissa. Kohde on helposti saavutettavissa myös perheen pienimmille ja talvisinkin auratun parkkipaikan läheltä löytyy tulentekopaikkoja. Syväjärveltä löytyy useita eri tulistelu ja laavupaikkoja ja voit helposti valita tilanteeseen ja päivääsi sopivan reitin. Kohde sopii hyvin lumikenkäilyyn tai metsähiihtoon.  
Harakkasaari on erittäin hyvä kohde lumikenkäkävelyyn, kävelyretkeen tai murtomaahiihtoon. Saaressa on tulentekopaikka. Lumikenkäilijä saa mukavaa haastetta saaren harjuilla. Saareen pääsee myös murtomaahiihtojäälatua pitkin. Kalevalan alueen palvelut, parkkipaikka ja Hotelli Kalevala ovat lähellä.
Kilpelänkankaan Petrankosken parilaavulle on helppo lähteä hiihto- tai lumikenkäretkelle isommallakin porukalla.
Lentuankoskelle  ja välisuvannon laavulle tallautuu usein talvisin käveltävä polku. Täällä kohteessa on hyvä poiketa myös lumikengillä tai liukulumikengillä. Lentuankoski on suosittu luonto- ja valokuvauskohde, jossa talvella voit nähdä kuinka Koskikarat sukeltavat hyiseen veteen. Jää- ja lumitilanteen salliessa voi jäällä ja rannoilla taivaltaa pidemmänkin matkan esimerkiksi lumikengillä tai metsäsuksilla. Noin 7 kilometrin päässä Lentuankosken niskan parkkipaikasta on Lehtosaaren autiotupa ja sauna (kunnostuksen alla). Parkkipaikan läheisyydessä on myös tunnelmallinen vuokrakota.
Lumikenkäilyä Lentuankoskella
Lumikenkäilyä Lentuankoskella / Risto Takala
Teerisuo-Lososuo, Juortanansalo, Iso-Palonen – Maariansärkkä  ja Elimyssalo ovat hyviä talvivaeltajan kohteita. Näissä kohteissa parkkipaikat eivät ole aukaistuja, joten oma lapio ja parkkipaikan aukaisu ovat tarpeen, että auto ei jää muiden tiellä liikkujien eteen. Ne sopivat hyvin myös parin päivän reissuihin. Alueelta voi etsiä itselle sopivan mökin, tuvan tai laavun josta käsin voi tehdä vaikka viikon ajan. Mikäli mielit tehdä pidempiä retkiä näissä kohteissa on metsäsuksilla liikkuminen oiva perinteinen tapa liikkua hangilla. Kainuun hanget ovat upottavia, joten pidemmät ja kantavammat metsäsukset ovat kätevät. Talvisille yön yli retkille tarvitset tietoa, kokemusta, suunnistustaitoa ja -välineet, riittävät varusteet ja retkieväät. Kuhmon metsät antavat paukkupakkasilla ja tuulisilla keleillä retkeilijälle enemmän suojaa kuin Lapin tunturit, mutta kylmä ja pimeä voivat yllättää täälläkin. Huomioithan, että talviretkeilyreitit eivät ole erityisesti talviolosuhteisiin merkattuja.

Lisää retkeilyvinkkejä

Kuhmon luontokeskus Petolasta