Kymmenen kohdetta Metsähiihtoon ja lumikenkäilyyn

Sininen polku

Sininen polku soveltuu erityisesti lumikenkäkävelyyn tai kokeneemman metsähiihtäjän hiihtokohteeksi. Alueella on haastavampia särkillä kulkevia reittiosuuksia sekä helppoja särkänalusoilla ja järven jäällä kulkevia reittejä. Talvisin voi halutessaan seurata sinisin maalimerkein maastoon merkattua pisimmillään jopa 16 kilometrin mittaista reittiä tai vaihtoehtoisesti suunnistaa itse valiten helpompaa maastoa. Alueella on myös mahdollisuus pilkkiä ja tulistella useammalla tuli- ja laavupaikalla. Osa tulipaikoista on talvisin lumen peitossa. Sinisen polun Liminsärkkien parkkipaikka aurattiin talvikaudella 2021-2022. Voit tarkistaa parkkipaikan tilanteen Metsähallitukselta.

Metsähiihtoa ja lumikenkäilyä Sinisellä polulla
Sininen polku / Harri Tarvainen

Lauttavaaran luontopolku

Lauttavaaran luontopolku on oiva noin kahden kilometrin mittainen helppo ja kaunis lähikohde, joka soveltuu pituutensa ja maastonsa ansioista parhaiten lumikenkäkävelyyn. Lauttavaaran luotopolku on melko suosittu lähiretkeilykohde, joten polku tamppautuu usein myös lapsiperheille käveltäväksi kohteeksi. Lauttavaaran Lentuankoskentien varrella sijaitseva luontopolun parkkipaikka aurattiin talvikaudella 2021-2022. Voit tarkistaa parkkipaikan talviaurauksen Metsähallitukselta.

Syväjärvi

Syväjärven reitti on noin 7,5 kilometrin pituinen ja se kulkee monipuolisissa harju -ja suomaisemissa ja reitin varrella on useita tulentekopaikkoja ja neljä vuokratupaa. Kohde on helposti saavutettavissa talvisin myös perheen pienimmille. Syväjärven parkkipaikka aurataan talvisin.

Harakkasaari

Harakkasaari on erittäin hyvä kohde lumikenkäkävelyyn, kävelyretkeen, murtomaahiihtoon tai potkukelkkailuun. Saaressa on tulentekopaikka. Lumikenkäilijä saa mukavaa haastetta saaren harjuilla. Saareen pääsee myös murtomaahiihtojäälatua pitkin. Kalevalan alueen palvelut, parkkipaikka ja Hotelli Kalevala ovat lähellä. Kalevalan alueella on useita parkkipaikkoja.

Murtomaahiihtoa Harakkasaaren lähellä
Murtomaahiihtoa Harakkasaaren lähellä

Jauhovaaran

Jauhovaaran retkeilyreitti on n. 5 kilometrin mittainen monipuolinen kohde selkeillä korkeusvaihteluilla, joka soveltuu erityisesti lumikenkäkävelyyn. Jauhovaaralta löytyy komea 253,2 merenpinnan yläpuolella sijaitseva näköalatasanne sekä luotopolku, jossa esitellään vuosina 1930-40 alueelle istutettuja ulkomaisia havupuulajeja sekä kotimaisten puulajien merkitystä ihmiselle ja luonnolle. Luontopolulla on myös tietoa alueen historiasta ja metsänvartijan toiminnasta Jauhovaaralla. Reitillä on harvinaista rehevänlaista metsää, metsänvartijan pirtin pihapiiri sekä alavan maaston suomaisemaa. Reitin varrella on laavu ja tulentekopaikka sekä entisen metsänvartijan pihapiirissa sijaitseva vuokrakämppä. Parkkipaikka on aurattu talvisin.

Jauhovaara
Jauhovaaran reitti sopii talvisin hyvin lumikenkäkävelyyn

Lentuankoski

Lentuankoskelle ja välisuvannon laavulle tallautuu usein talvisin käveltävä polku. Täällä kohteessa on hyvä poiketa myös lumikengillä tai liukulumikengillä. Lentuankoski on suosittu luonto- ja valokuvauskohde, jossa talvella voit nähdä kuinka Koskikarat sukeltavat hyiseen veteen. Jää- ja lumitilanteen salliessa voi jäällä ja rannoilla taivaltaa pidemmänkin matkan esimerkiksi lumikengillä tai metsäsuksilla. Noin 7 kilometrin päässä Lentuankosken niskan parkkipaikasta on Lentosaaren autiotupa ja sauna (kunnostuksen alla). Parkkipaikka aurataan talvisin ja sen läheisyydessä on tunnelmallinen vuokrakota.

Lumikenkäilyä Lentuankoskella
Lumikenkäilyä Lentuankoskella / Risto Takala

Teerisuo-Lososuo, Juortanansalo, Iso-Palonen – Maariansärkkä ja Elimyssalo

Teerisuo-Lososuo, Juortanansalo, Iso-Palonen – Maariansärkkä ja Elimyssalo ovat hyviä talvivaeltajan kohteita. Näissä kohteissa parkkipaikat eivät ole aukaistuja, joten oma lapio ja parkkipaikan aukaisu ovat tarpeen, että auto ei jää muiden tiellä liikkujien eteen. Kohteet sopivat hyvin myös parin päivän reissuihin. Alueelta voi etsiä itselleen sopivan mökin, tuvan tai laavun, josta käsin voi tehdä vaelluksia vaikka viikon ajan. Mikäli mielit tehdä pidempiä retkiä, näissä kohteissa on metsäsuksilla liikkuminen oiva perinteinen tapa liikkua hangilla. Kainuun hanget ovat upottavia, joten pidemmät ja kantavammat metsäsukset ovat kätevät. Talvisille yön yli retkille tarvitset tietoa, kokemusta, suunnistustaitoa ja -välineet, riittävät varusteet ja retkieväät. Kuhmon metsät antavat paukkupakkasilla ja tuulisilla keleillä retkeilijälle enemmän suojaa kuin Lapin tunturit, mutta kylmä ja pimeä voivat yllättää täälläkin. Huomioithan, että talviretkeilyreitit eivät ole erityisesti talviolosuhteisiin merkattuja.

Elimyssalo / Toni Holm
Elimyssalo / Toni Holm

 

Lisää retkeilyvinkkejä

Kuhmon luontokeskus Petolasta