Kuhmossa hiihtäjällä on hyvä olla

Hiihdä metsien keskellä monipuolista noin 110 kilometrin mittaista latuverkostoa pitkin tai vapaasti umpihangessa ja löydä Kuhmon häkellyttävän laajat saloseudut. Ladut ja metsät tarjoavat puitteet niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin hiihtäjälle. Latuverkoston varrella löytyy nähtävyyksiä, käyntikohteita, latukahvila, ravintoloita ja jopa 6 laavupaikka omien retkieväiden syömiseen.

Murtomaahiihto on talvella Kuhmon suosituin liikuntamuoto. Jos etsit hyviä latuja, joilla ei ole ruuhkaa, on Kuhmon sinulle oikea paikka. Huolella kunnostettuja taajamaan liittyviä latuja on ajankohdasta riippuen 30 – 80 km. Ladulle pääset kätevästi esimerkiksi Kalevalan liikuntakeskuksesta tai urheilukeskuksesta. Kalevalan liikuntakeskukseen kunnostetaan vuosittain myös mäenlaskupaikka. Laduille keskelle metsäisiä mäkisiä maisemia voit lähteä myös Tulijärven laavun läheisyydestä, josta lähtee noin 10 kilometrin hiihtäjille ja maastopyöräilijöille tarkoitettu monitoimilatu. Järviladut kunnostetaan mikäli jää- ja lumitilanne sen sallii. Järviladulle on kätevä lähteä vaikka keskustan Ruukinrannalta tai Suvannon laavulta.

Haja-asutusalueilla on myös lyhyempiä n. 3 km latuja. Lentiiran kylällä on valaistu latu. Kunkin kylän latutilanteesta tiedustelut kyläyhdistyksiltä ja -toimikunnilta.

Reitin tiedot

Hiihtolatujen tilanne:

Latujen kunnostus ja hoitoluokitus

LUOKKA 1

Unskin Ura, välilatu Kalevala – Unskin Ura ja Kalevalan 3 km:n valaistu latu

Kunnostetaan myös lumisateen aikana

LUOKKA 2

  • Kalevala 5 km, 2 km ja 1 km ladut
  • Hepokangas
  • Yhdysladut (Saarikoski, Kannintie ja Peuranpolku)
  • Tulijärvi ( Mikäli järviosuuden jää kantaa kunnostuskaluston)
  • Kanninvaaran latu

Ladut kunnostetaan lumisateen (kertymä väh. 3 cm) jälkeen.

LUOKKA 3

Järviladut

  • Multikangas
  • Pajakkakoski – Akonpoukama

Ladut kunnostetaan lumisateen (kertymä väh. 3 cm) jälkeen. Mikäli järvien jäät kantavat kunnostuskaluston.