Kulje keskustan Rantaraittia ja kulttuurikohteita kävellen tai pyörällä

Lähde tutustumaan Kuhmon Rantaraitille ja kulttuurikohteisiin. Matkalla näet kauniita maisemia, merkittäviä käyntikohteita.

Reitin varrella olevat kohteet

Aloitus- ja päätepiste Kuhmo-talo, Koulukatu 1, Kuhmo

Reitille voi varata aikaa pari tuntia, mutta monet reitin varren pysähdyskohteet venyttävät helposti matka-aikaa. Reitti on kuljettavissa molempiin suuntiin. Kuhmon kulttuuripromenadi alkaa ja päättyy Kuhmo-talon pääovelta.

1) Kuhmolaisen kulttuurin ja Kuhmon Kamarimusiikin koti Kuhmo-talo valmistui vuonna 1993.

Konserttisalien ja opetustilojen lisäksi aulassa on erilaisia näyttelyitä ympäri vuoden. Taloon kannattaa poiketa sisälle ja kysyä, pääsetkö kurkistamaan isoon saliinkin. Juttua-kahvilassa järjestetään kesäaikana ilmaisia nuorten kuhmolaisten Kesämuusikoiden kahvikonsertteja.

Käyntikohteeseen Kuhmo-taloon ja sen arkkitehtuuriin tutustuminen
Kuhmo-talo / Harri Tarvainen

Talon tilaisuudet löytyvät www.kuhmotalo.fi, www.juttuakahvila.fi

2) Veteraanipatsas

Kuhmo-talon etupihalla mäntyjen alla on Veteraanipatsas. Vuonna 1994 paljastetun patsaan on suunnitellut Juhani Vepsäläinen.  Paikka on sama, jossa kokoontuivat talvisotaan taistelemaan lähteneet sotilaat.

Reitti lähtee Kuhmo-talon edustalta kohti Lammasjärven rantaa.

3) Kontion koulu

Vanha korkea valkoinen rakennus on rakennettu vuonna 1950. Rakennus on tyhjillään, sillä perusopetus on siirretty Tuupalan puukouluun. Koulun ja sen edessä kulkeva katu ovat saaneet nimensä ensimmäisestä opettajastaan Pekka Kontiosta.

Vanha Kontion koulu
Kontion ranta ja Vanha Kontion koulu

4) Lammasjärvi

Kuhmon kaupungin keskusta on Lammasjärven rantamilla ja tämä kulttuuripromenadi kulkee puolet matkasta järven rantamilla. Kuhmon pinta-alasta vettä on 12 %. Lammasjärvi on Kuhmon kolmanneksi suurin järvi.

Lammasjärvi kesäiltana / Risto Takala
Lammasjärvi kesäiltana / Risto Takala

Käänny rantapolulla vasemmalle ja lähde kiertämään rantaa myötäilevää hiekkatietä.

5) Maakunnan ranta ja Tervansoutajan patsas

Maakunnan ranta, Tervansoutajien hamina – rakkaalla lapselle on monta nimeä. Mustaa kultaa eli tervaa soudettiin Kuhmosta 1800-1900 lukujen vaiheessa Ouluun, missä se myytiin edelleen Englannin ja Espanjan laivatelakoille laivojen ja köysien tervaukseen suoja- ja kyllästeaineena. Kuhmo oli aikoinaan maailman suurin tervantuottaja, parhaana vuotena tervaa myytiin yli 15 000 tynnyriä! Rannalla on Risto Saalastin suunnittelema Tervansoutaja-patsas. Kävele Tervansoutajanpatsaalta parkkipaikan läpi kohden seurakuntataloa.

Tervansoutajanpatsas / Marju Pulkkinen
Tervansoutajanpatsas / Marju Pulkkinen

6) Seurakuntakeskus ja terveysasema

Vuonna 1966 valmistuneen seurakuntakeskuksen tiloissa ovat mm. kirkkoherran virasto, seurakunnan toimistot sekä seurakuntasali. Kuhmon terveysasemalla saa perusterveydenhuollon palveluita. Samalle alueelle on tulossa uusi terveysasema.

7) Kirkon pihalla on vapaussodassa 1918 kaatuneiden muistomerkki

Vuonna 1816 vuonna rakennetun Kuhmon kirkon tyyli heijastelee uusklassista tyyliä. Alkuperäinen suunnittelija oli pietarsaarelainen Jacob Rijf. Kellotapuli valmistui vuonna 1862 Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Kirkko vaurioitui käyttökelvottomaksi Talvisodan pommituksissa ja se korjattiin vuonna 1985. Kirkkoon mahtuu 1500 henkilöä. Uudet 18-äänikertaiset urut edustavat pohjoismaista romanttista tyyliä ja ne on valmistanut Sotkamon Urkurakentajat Oy.

Terveysaseman jälkeen reitti kääntyy vasemmalle hiekkatielle kohden kosken rantaa.

Rannalla on Pajakkakosken suvannon laituri, jossa voi istahtaa tauolla ja jopa pulahtaa uimaan (varo kosken virtauksia). Pajakkakoskessa voit kokeille myös koskikelluntaa, jota järjestää EräPiira. Lähtö kelluntaan tapahtuu lähellä sijaitsevan mattolaiturin luota.

Kuhmon Rantaraitti ja pulahdus Lammasjärveen / Risto Takala
Kuhmon Rantaraitti ja pulahdus Lammasjärveen / Risto Takala

Jatka kävelyä hiekkareitillä kohden kirjastoa.

8) Kuhmon Kaupungin kirjasto ja Paabelin torni

Kuhmon kaupunginkirjasto
Kuhmon kaupunginkirjasto

Kuhmon kaupunginkirjaston edustan puistossa on kuvataiteilija Kari Cavénin Kuhmon Kamarimusiikin 50-vuotisjuhlan kunniaksi tekemä tilataideteos Paabelin torni. Se on tehty kierrätysmateriaalista eli Kontion koulun vanhoista oranssista muovituoleista. Kirjastossa on Kuhmon matkailuinfo. Reitti jatkuu rannan hiekkatietä pitkin.

9) Valon huone

Kirjaston ja rannan välissä Irma Laukkasen Valon huone -veistos on vuodelta 1992.

Valon huone syskyllä / Antti Vanninen
Valon huone syskyllä / Antti Vanninen

Reitti jatkuu tien ylityksen jälkeen oikealle Pajakkakosken sillalle. Sillan jälkeen käännytään vasemmalle alas rantapolulle. Kävelyreitti kulkee Pajakkakosken ala- ja yläjuoksulla rantapoluilla. Alajuoksun puolella reitti kulkee ensin polulla rantametsässä ja kääntyy sitten takaisin sillalle kivimöljän päällä kulkevalla lankkupolulle. Rannalla on myös katos ja penkkejä taukoa varten. Pajakkakosken möljä ja Koskireitti ovat pääsääntöisesti esteettömiä mutta reitiltä löytyy haastavia esteettömiä kohtia. Esteettömälle reitille kannattaa lähteä Pappilan puoleisen parkkipaikan kautta, josta reitti kulkee sillan ali. Parissa kohdassa kaltevuuskulmat ylittävät esteettömille reiteille määritellyn 8 astetta (tarkempi kuvaus tulossa). Pajakkakosken möljän päätyttyä alajuoksulta lähtevät noin kilometrin mittaiset pitkospuut Suvannon laavulle. Nuotiopaikalla voit sytyttää tulet ja syödä omia eväitä. Pitkospuut eivät olet esteettömiä mutta niitä mahdollisesti kehitetään lähitulevaisuudessa esteettömiksi. Laavun vieressä on parkkipaikka-alue.

 10) Pajakkakoski

Pajakkakosken pituus on 450 metriä ja putouskorkeutta on 2,4 m. Se on suosittu urheilukalastuspaikka. Möljä on kivestä ja puusta tehty rannansuuntainen rakenne, jonka päällä kulkee lankkupolku.

Kuhmon Pajakkakoski / Johanna Vilhunen
Kuhmon Pajakkakoski / Johanna Vilhunen

Reitti palaa maantiesillalle ja jatkuu sen ali koskenniskan puolelle, vanhan Ikolan pappilan alueelta löytyy laituri ja pieni Lintumetsän polku. Polkua ei ole viitoitettu, mutta se poikkeaa lyhyesti pappilan alueen puistometsään.

Ikolan Pappila
Ikolan pappila, kuva: Kuhmo srk

Reitti palaa möljää ja portaita pitkin takaisin sillalle. Sillan jälkeen oikealla puolella on vanha lehtikuusikuja.

11) Tuupalan museo

Tuupalan talomuseo esittelee Tuupalan talon arkea ja asukkaita 1800-luvun lopulta 1960-luvulle saakka. Tilaa viljeli 1600-luvulla Tuupaisten suku, jonka mukaan talo on saanut nimensä. Tuupalan museo avattiin yleisölle kesäkuussa 1975. Museolla voi aistia ja kuvitella menneen ajan elämää ja työntekoa.

Tuupalan Museon ruusut kukkivat
Tuupalan Museon ruusut kukkivat keskikesällä. Kuva: Kirsi Romppanen

12) Tuupalan alakoulu ja päiväkoti

Kuhmon uusin puurakentamisen ylpeyden aihe on monin tavoin palkittu Tuupalan alakoulu ja päiväkoti. Rakennus valmistui keväällä 2018. Uuden rakennuksen vieressä on 1950-luvulla rakennettu Tuupalan yläkoulu.

Tuupalan yhtenäiskoulu, puukoulu
Tuupalan yhtenäiskoulu, puukoulu

Koulujen kohdalla reitti ylittää kadun ja jatketaan Kontionkatua. Katua voi kutsua kulttuurikaduksi. Sen varrella ovat Kamarimusiikkikeskus, Kalevalakeskus Juminkeko ja Kuhmo-talo.

13) Kuhmon kamarimusiikkikeskus / Amati-kahvila, Salakamari ja Piharavintola Lappi

Kamarimusiikkikeskus on Kuhmon Kamarimusiikin vieraiden viihtymiskeskus. Valkoisessa päärakennuksessa on Amati-kahvila, punaisessa navetassa Salakamari-ravintola, navettaa vastapäätä olevassa Terävän pään kämpässä ravintola- ja teatteritiloja sekä pienessä saunarakennuksessa Piharavintola. Navetan takana oleva valkoinen rakennus on Galleria, ja siellä on näyttelytiloja. Nämä tilat ovat käytössä vain Kuhmon Kamarimusiikin aikana. Ympärivuoden tiloja käytetään Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistys ry:n työtiloina sekä varastoina.

Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

14) Juminkeko, Koppanen sekä Arhipan kivi ja Ruoto

”Kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä juminkekoa” sanotaan kansanrunoudessa. Mitä tämä lausahdus tarkoittaa, on lähes yhtä mystinen kuin Kalevalan sampo-tulkinta. Astu sisään Kalevalakeskus Juminkekoon ja ota siitä selvää!

Juminkeon rakennus on valmistunut vuonna 1999. Sen ovat suunnitelleet kansainvälisesti tunnetut suomalaiset arkkitehdit Mikko Heikkinen ja Markku Heikkinen (Heikkinen-Komonen Oy). Juminkeon rakennuksessa on kierrätetty paikalla sijainnutta vanhaa puutaloa. Vanhoja rakenteita on hyödynnetty uudessa rakennuksessa. Juminkeko on rakennuttanut vuonna 2021 uuden Koppanen-nimisen laajennusosan, joka on saman arkkitehtuuritoimiston suunnittelema kuin Juminkeonkin. Massiivipuisista CLT-levyistä rakennettu Koppanen on nollaernergiatalo ja Kuhmon puurakentamisen referenssikohde.

Juminkeon pihamaalla on kuvanveistäjä Martti Aihan veistos Arhipan kivi. Se on omistettu Kalevalan laulajille. Muistomerkin pystyttivät Kalevalaseura ja Karjalan sivistysseura vuonna 1999.

Juminkeon takapihalla on taideseppä Antti Niemisen veistos Ruoto vuodelta 2000.

Juminkeko
Juminkeko.

Käänny Juminkeon kohdalla oikealle ja sen jälkeen vasemmalle pääkatu Kainuuntietä.

15) Tori

Kuhmon tori on vilkkaimmillaan kesällä. Torilla on taiteilija Risto Saalastin vuonna 1979 tekemä Laukunkantajapatsas. Se kertoo 1800-1900 –taitteessa Kuhmoon suuntautuneesta vienankarjalaisesta laukkukaupasta.

 

 

Laukunkantaja
Laukunkantaja

Kaupungintalon jälkeen jatka Kainuuntietä risteyksen yli ja kuljet aina vasemmalla puolen katua aukeavalle hautausmaalle saakka. Reitti jatkuu hautausmaan läpi Lammasjärven rantaan, jonne kuljetaan hautausmaan takaportin kautta.

16) Hankaniemen hautausmaa

Hankaniemen hautausmaa tai vanha hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1816. Sen vanhin löydetty hauta on 1860-luvulta. Hautausmaalla on paljon entisten merkkihenkilöiden – pappien, kauppiaitten, opettajien ja virkamiesten hautoja. Siellä on myös useita paikallishistoriallisesti merkittäviä muistomerkkejä: Sankarivainajien muistomerkki, Nälkäänkuolleiden muistomerkki, 1920-1930-luvuilla kuolleiden vienankarjalaisten pakolaisten muistomerkki, Lentuan veneonnettomuudessa 1877 menehtyneiden muistomerkki sekä Renne Haverisen hautamuistomerkki.

Lammasjärven rannalla reitti jatkuu vasemmalle, takaisin kohti keskustaa. Tämän matkan eli kulttuuripromenadin alku- ja päätepiste, Kuhmo-talo näkyy Ruukinrannan takana. Ruukinrannan uimaranta on Kuhmon suosituin ranta.

Kahviloita ja ravintoloita reitin varrella:

Kahvila Juttua

Bistro Neljä Kaesaa

Ravintola Eskobar

Kaesan kotileipomo ja herkkupuoti

Kahvila Retro

Tutustu Kuhmon ravintolatarjontaan tästä linkistä.