Kymmenen vinkkiä Kuhmon Kamarimusiikin kokemiseen

Aseta aistisi valppaaksi, nauti ja tunnelmoi Kuhmon kamarimusiikin konserteissa! Hae vinkit, varaa ja osta lippusi kaupungintalon aulasta Kuhmon Kamarimusiikin lipunmyyntipisteeltä, osoitteesta Kainuuntie 82. Kuhmo-talon edustalla on koko festivaalin ajan lettukahvila, joka on auki konserttien yhteydessä ja säiden salliessa. Artikkelin kuvituskuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer.

Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Kuhmo-talon edustalla oleva lettukahvila on auki konserttien aikaan / Johanna Vilhunen

Viihdy Kuhmon kamarimusiikkikeskuksen pihapiirissä, johon kuuluvat Amati-kahvila, Salakamari ja Salakamarissa sijaitseva Piharavintola Lappi, Terävä pää, Sauna, nuotiopaikka ja Galleria. Amati-kahvilasta löydät Kuhmon Kamarimusiikin nimikkoleivoksen. Ravintola Lapissa voit tutustua lappilaisiin makuihin. Salakamarin takana olevassa ulkorakennuksessa on uniikki näyttelytila, joka toimii Galleriana. Pihapiirin keskellä sijaitsevan nuotion äärelle on mukava kerääntyä yhdessä jutustelemaan tai vain ihastelemaan tulta. Entisessä kämpässä nimeltään, Terävä pää, järjestetään toisinaan esityksiä. Sauna on toiminut jo pidemmän aikaa saunomisen sijaan kesäisin Piharavintolan komentokeskuksena ja keittiönä. Salakamari toimi aikoinaan aluemetsänhoitajan lehmien navettana ja hetken ”myrkkyvarastona” ja yläkerrassa sijaitsi heinävintti. Kannattaa ehdottomasti vierailla Kuhmon kamarimusiikkikeskuksen pihapiirin vastapäätä tien toisella puolella sijaitsevassa Juminkeossa, Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskuksessa, jossa vaihtuvia näyttelyitä.

Kuhmon Kamarimusiikkikeskus / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikkikeskus / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikkikeskus / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikkikeskus / Stefan Bremer

Syvenny tietoon ja keskustele taiteilijoiden kanssa osallistumalla joka aamu klo 10 järjestettävään ”Musiikin ytimessä” -tapahtumaan Salakamarin edustalla. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, ilmaisia tapahtumia, joista osa pidetään suomeksi ja osa englanniksi. Oletpa sitten alan ammattilainen, muuten vain kiinnostunut tai ohikulkija, voit inspiroitua näistä tilaisuuksista.

Kuhmon Kamarimusiikki, Antti Tikkanen ja Minna Pensola Salakamarilla / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki. Antti Tikkanen ja Minna Pensola Salakamarilla / Stefan Bremer

Osta oma Kuhmon Kamarimusiikkipaitasi Kuhmo-talolla sijaitsevasta myymälästä. Voit ostaa matkamuistoksi myös paikallisia design- ja käsityötuotteita. Löydät vinkkejä täältä.

Kuhmon Kamarimusiikki / Sari Rusanen
Kuhmon Kamarimusiikki / Sari Rusanen

Ihastu taidenäyttelyissä. Salakamarissa on Urho Kähkösen Elämä täynnä terälehtiä – näyttely. Urhon taiteeseen pääsee tutustumaan myös maalaisidyllin ja upeiden puutarhojen keskellä Vanhan Pihlajan taidekahvilassa. Paikallisten lahjakkaiden taiteilijoiden teoksia on näytteillä ja myynnissä Kuhmon kuvataideyhdistyksen perinteisessä kesänäyttelyssä (Kainuuntie 85).  Uljaskan Pirtissä on näytteillä ja myynnissä paikallisten ikonitaitelijoiden, Helena Kinnusen ja Leila Huotarin tekemiä kauniita ikoneita. Uljaskan Pirtti on avoinna 17.7.-11.9. la-su klo 12-16. Kuwamamarin Paitapuoti & kahvilassa on Jenna Erosen näyttely. Kuhmon kaupunginkirjastolla on esillä Hyvillä mielin -taidenäyttely. Juminkeon näyttelyitä ei kannata jättää välistä. Juminkeossa on tällä hetkellä esillä on upea Karelore animaatiokokonaisuus, joka tuo yhteen eri maiden kuva- ja käsityötaiteilijoita paikallisten ja universaalien ideoiden ja arvojen merkeissä. Jumikeon pihamaalla on esillä kansainvälisen taiteilijaparin Antía Sanchezin ja Hannes Aleksin massiivinen puu- ja keramiikkaveistos Ihmeiden aika, joka on kiinnittynyt suomalaisen kulttuurin ytimeen.

Kuhmon Kamarimusiikkikeskus, piharakennus Galleria / Johanna Vilhunen
Kuhmon Kamarimusiikkikeskus. Piharakennus Galleria / Johanna Vilhunen

Urho Kähkösen Elämä täynnä terälehtiä – näyttely koostuu maalauksista ja installaatioista. ”Maalausten osalta näyttely on rakentunut niin, että näyttelyssä on suurin piirtein saman verran figuratiivisia ja abstrakteja teoksia. Kokonaisuus poukkoilee Andalusian kautta kainuulaiseen metsään ja omien tärkeiden maalausteemojen kautta päivän politiikkaan ja sen tuomiin tummiin sävyihin. Vesi on ollut itselleni aina tärkeä maalausteema, ja niinpä se on myös tämän näyttelyn teoksissa voimakkaasti läsnä. Onhan se elämän ylläpitäjä.”

Tunnelmoi Pajakkakinossa Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologin – Lapin punaiset hanget sekä dokumenttielokuvan Metsäsinfonia äärellä. Lapin punaiset hanget -monologi kertoo lappilaisen kirjailijan Annikki Kariniemen elämästä. Esitys keskittyy Annikki Kariniemen viimeiseen iltaan, jossa kirjailija kävi läpi sodan ja rauhan ajan elämäänsä. Dokumenttielokuva MetsäSinfonia kertoo kuhmolaisesta elämästä sekä Kamarimusiikki -festivaalista.

Kävele tai pyöräile pitkin Kuhmon Rantaraittia tai suuntaa pyörällä kohti Kalevalan kankaan aluetta Harakkasaaren upeille harjuille ja hiekkarannoille. Harakkasaareen on matkaa keskustasta noin 4,5 kilometriä. Matkalla saareen kannattaa tehdä kunnon kierros ja tutustua Kuhmon luontokeskus Petolaan, Untold Arctic Wars -näyttelyyn (uusi näyttely avattu 8.7.2022), Kuhmon Talvisotamuseoon. Harakkasaareen pääsee Kalevalan kankaan ja Hotelli Kalevalan ja Kalevala Camping alueelta lahkeet ylös käärittyinä kahlaamalla pienen matkan. Saari on myös paikallisten suosima kesänviettokohde ja sieltä löytyy tulentekopaikka. Kalevala camping voi vuokrata Sup-lautoja, kanootteja, kajakkeja ja veneitä, jos aikomuksesi on saapua saareen vesiteitse. Harakkasaari kuuluu Ystävyydenpuiston Lentuan luonnonsuojelualueeseen.

Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Tee aikamatka historiaan tervanpolttonäytöksessä Kamarimusiikin toisella viikolla. Tervahauta sytytetään säiden salliessa. Lisää tieota lähempänä ajankohtaa voit tiedustella Kuhmon kaupunginkirjastossa sijaitsevasta matkailuneuvonnasta. Lue lisää tietoa Tervanpolton historiasta Kuhmossa.

Ilahduta itseäsi tai läheistäsi Kuhmon kamarimusiikin lasten konserteissa sekä Hilpeä Heinäkuu-tapahtumassa, joka täynnä lapsille ja koko perheelle sopivia tapahtumia. Konserttien lisäksi perheen pienimmät voivat kuunnella satutuokioita tai tutustua vaikka metsän eläimiin.

Kuhmon Kamarimusiikki. Lasten konsertti / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki. Lasten konsertti / Stefan Bremer

Tunne pitkien valoisien kesäiltojen taika. Tapaa ihmisiä ja ihastele auringon kajoa ja järven kimmellystä Lammasjärven rannan kalateltassa. Useat ruokapaikat ovat auki myöhään illalla. Kesäiltoina Lammasjärveen kannattaa tutustua myös järveltä käsin.

Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer