Joutsentanssi

Swan dance

Swan Dance – Kuhmo Dance Festival is a Kuhmo-based contemporary dance festival whose annual themes are inspired by nature and Kalevala. The festival was held for the first time in 2018 and its ultimate idea is to combine nature, dance and creativity into an experiential experience.

Lapsen tanssivat Kalevalan kankaan hiekkaharjulla Joutsentanssi-festivaalilla
Lapsen tanssivat Kalevalan kankaan hiekkaharjulla Joutsentanssi-festivaalilla

Joutsentanssi yhdistää luonnon ja tanssijat sekä katsojat kolmella tavalla:

  1. Festivaalilla järjestetään maksullisia leirejä ja kursseja, jotka ovat avoimia kaikentasoisille ja -ikäisille tanssijoille. Leirit ja kurssit järjestetään pääosin Kuhmon Kalevala-kylän alueen luonnossa, joka tarjoaa erilaisia ympäristöjä aina mäntymetsästä hiekkarantaan. Kurssiosallistujilla on mahdollisuus esiintyä festivaalin loppunäytöksessä.
  2. Pieni ryhmä ammattilaisia kutsutaan residenssiin melomaan ja yöpymään Lentuan saaristossa. Tämä ns. Lentua-kollektiivi luo luontokokemuksensa tanssin muotoon residenssinsä päätteeksi. Taiteellinen lopputulos esitetään festivaalin päänäytöksessä Kuhmo-talolla.
  3. Festivaaliviikon aikana yleisölle tarjoillaan vuoden teemaan liittyviä tanssiteoksia. Järjestetyt näytökset ovat sekä maksullisia että maksuttomia ja ne järjestetään eri puolilla Kuhmoa pääosin luonnossa.

Joutsentanssi-festivaalin eteenpäinvievinä voimina ovat luonto, kasvu sekä yhteisöllisyys. Luonto-teeman osalta festivaali haluaa vahvistaa ihmisten luontosuhdetta liittäen siihen tanssitaiteen teosprosessin esimerkiksi kurssien näytöksiä valmistellessa. Kasvun teema taas auttaa ihmisiä löytämään omat voimavaransa ja antaa mahdollisuuden kasvaa niin ihmisenä kuin tanssijanakin. Yhteisöllisyyden teeman avulla luodaan osallistujille turvallinen tila olla oma itsensä ja toteuttaa itseään juuri omalla tavallaan.

Joutsentanssi 2021. Kuva Jussi Ulkuniemi

Olet lämpimästi tervetullut kehittämään tai löytämään tanssijuutesi Joutsentanssi – Kuhmo Dance Festivalille! Festivaali tarjoilee laajan kattauksen lajeja niin kursseilla kuin näytöksissä, joten kullekin maulle löytyy jotain. Read more about the festival on the website: https://joutsentanssi.fi/in-english. Joutsentanssi-festivaalin taustavoimana on Joutsentanssi ry:n hallitus.