Joutsentanssi

Joutsentanssi

Joutsentanssi – Kuhmo Dance Festival on kuhmolainen nykytanssifestivaali, jonka vuosittaiset teemat saavat inspiraatiotaan luonnosta ja Kalevalasta. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja sen perimmäinen ajatus on yhdistää luonto, tanssi ja luovuus elämykselliseksi kokemukseksi.
Joutsentanssi on kesätauolla 2023.

Lapsen tanssivat Kalevalan kankaan hiekkaharjulla Joutsentanssi-festivaalilla
Lapsen tanssivat Kalevalan kankaan hiekkaharjulla Joutsentanssi-festivaalilla

Joutsentanssi yhdistää luonnon ja tanssijat sekä katsojat kolmella tavalla:

  1. Festivaalilla järjestetään maksullisia leirejä ja kursseja, jotka ovat avoimia kaikentasoisille ja -ikäisille tanssijoille. Leirit ja kurssit järjestetään pääosin Kuhmon Kalevala-kylän alueen luonnossa, joka tarjoaa erilaisia ympäristöjä aina mäntymetsästä hiekkarantaan. Kurssiosallistujilla on mahdollisuus esiintyä festivaalin loppunäytöksessä.
  2. Pieni ryhmä ammattilaisia kutsutaan residenssiin melomaan ja yöpymään Lentuan saaristossa. Tämä ns. Lentua-kollektiivi luo luontokokemuksensa tanssin muotoon residenssinsä päätteeksi. Taiteellinen lopputulos esitetään festivaalin päänäytöksessä Kuhmo-talolla.
  3. Festivaaliviikon aikana yleisölle tarjoillaan vuoden teemaan liittyviä tanssiteoksia. Järjestetyt näytökset ovat sekä maksullisia että maksuttomia ja ne järjestetään eri puolilla Kuhmoa pääosin luonnossa.

Joutsentanssi-festivaalin eteenpäinvievinä voimina ovat luonto, kasvu sekä yhteisöllisyys. Luonto-teeman osalta festivaali haluaa vahvistaa ihmisten luontosuhdetta liittäen siihen tanssitaiteen teosprosessin esimerkiksi kurssien näytöksiä valmistellessa. Kasvun teema taas auttaa ihmisiä löytämään omat voimavaransa ja antaa mahdollisuuden kasvaa niin ihmisenä kuin tanssijanakin. Yhteisöllisyyden teeman avulla luodaan osallistujille turvallinen tila olla oma itsensä ja toteuttaa itseään juuri omalla tavallaan.

Joutsentanssi 2021. Kuva Jussi Ulkuniemi

Olet lämpimästi tervetullut kehittämään tai löytämään tanssijuutesi Joutsentanssi – Kuhmo Dance Festivalille! Festivaali tarjoilee laajan kattauksen lajeja niin kursseilla kuin näytöksissä, joten kullekin maulle löytyy jotain. Lue lisää festivaalista nettisivuilta: https://joutsentanssi.fi/. Joutsentanssi-festivaalin taustavoimana on Joutsentanssi ry:n hallitus.

Joutsentanssi-festivaali jää tauolle kesäksi 2023!