Ruukinrannan betonikarhut
Näkymä Ruukinrannan suuntaan 1930- luvulla
2. Ruukinranta

Ruukinranta on saanut nimensä viereisellä Hankaniemellä toimineesta sahalaitoksesta, jonka yhteydessä toimi 1920-luvun lopulta lähtien sementtitehdas. Kuhmon ensimmäisen raamisahan käyttövoimana oli vuonna 1919 asennettu höyrykone, joka pyöritti samalla myllyä ja generaattoria. Sähkölaitoksen ansiosta kirkonkylällä oli joissakin taloissa sähkövalo. Sahan palo kesällä 1924 palautti kirkonkylän öljylamppujen aikaan.

Kuvassa näkymä Ruukinrannan suuntaan 1930-luvulla. Vasemmalla on talvisodan aikana tuhoutunut Käräjätalo, keskellä Sirviölä, Ruokola ja pirssiautot. Taustalla näkyvät Kajaani Oy:n ja Metsähallituksen uittokalusteiden varastot.

 

Paraati Uutelan ja Sirviölän edustalla v. 1940

Ruukinrannan alueen näkyvin kohde on vuonna 1993 valmistunut kulttuurikeskus, Kuhmo-talo. Se toimii vuosittain heinäkuussa järjestettävien Kuhmon Kamarimusiikin päätoimintapaikkana, mutta siellä järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Myös Kuhmon musiikkiopisto toimii Kuhmo-talon tiloissa.

Kuhmo-talon paikalla oli aikaisemmin ns. Moilasen tontti, jossa sijaitsivat Uutelan ja Sirviölän rakennukset. Uutelassa on toiminut mm. sekatavarakauppa, kirjakauppa, lyhyttavaraliike, ompelukonemyynti sekä kahvila, ja talvisodan aikana evakuointitoimisto.  Sirviölässä on toiminut mm. Moilasen leipomo sekä kahvila, matkustajakoti ja kauppa. Kajaani–Sotkamo–Kuhmo-maantie jatkui Moilasen pihapiirin itäpuolitse Hankarantaan Kontiolansalmen lossille. Uutela ja Sirviölä purettiin kesällä 1988

Kuvassa paraati Uutelan ja Sirviölän edustalla välirauhan aikaan 11.8.1940. Edessä marssii suojeluskuntaosasto lippuvartioineen, takana kulkee lottaosasto.

 

Ruukinrannan ensimmäiset uimakopit

Ruukinranta on ollut vuosikymmenien ajan suosittu uimaranta, jonne rakennettiin ensimmäiset uimakopit 1960-luvun alussa. Ne korvattiin vuonna 1996 sähkölämmitteisellä uimapaviljongilla, joka on talvisin avantouimareiden käytössä.

Uimarannan liittymän kohdalla Kainuuntiellä sijaitsi ns. Huokausten silta, joka oli nuortenparien suosiossa. Talvisodan aikana sillan alustaa käytettiin pommisuojana.

Ruukinrannan kartta
Ruukinrannan alueen kohteita

(G) Kuhmo-talo (Matti Heikkinen 1993)

(H) Kuhmo-talon ja Ruukinrannan välisellä nurmialueella on Jaana Bombinin kiviveistospari Nainen ja portti (1995).

(I) Kuhmo-talon ja Lammasjärven välissä oli vuoteen 2018 saakka Kontion koulun urheilukenttä. Rannalla sijaitsevat betonikarhut (Esko Määttä 2007) saivat paikan innoittamina nimikseen Maltti  ja Viltti. 

(J) Kuhmo-talon ja Kontion koulun välisessä puistikossa sijaitsee Veteraanien muistomerkki (Juhani Vepsäläinen 1994).

Uimakoululaisia Ruukinrannalla kesällä 1982.

Uimakoululaisia kesällä 1982

Avantouimari talvisessa Ruukinrannassa.

Avantouinti kuva Hilkka Komulainen

Kuhmo-talossa järjestetään vuosittain noin 200 yleisötilaisuutta ja paljon muita tapahtumia. Rakennuksen on suunnitellut Matti Heikkinen ja salien akustiikan Alpo Halme.

Kuhmo-talo ja Bombinin Nainen-patsas