Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

 

Kuhmon kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali on muodostunut yli 50-vuotisen historiansa aikana käsitteeksi niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kamarimusiikkimaailmassa. Heinäkuiseen festivaali-instituutioon yhdistyvät mielikuvat ainutlaatuisesta Kuhmon hengestä, välittömästä ilmapiiristä sekä äärimmäisen korkeatasoisesta kamarimusiikista, jota saapuvat esittämään maailman arvostetuimmat kamarimuusikot vuosi toisensa jälkeen.

Minna Pensola ja Antti Tikkanen / Stefan Bremer

Kesän 2023 Kuhmon kamarimusiikki

 

Kuhmon Kamarimusiikin 53. kerran tulevan kesän teemana on Juuret ja siivet. Kahden intensiivisen viikon ajan musiikki soi varhaisista aamuista läpi valoisien kesäöiden. Tänä aikana kuullaan yli 200 sävellystä 60 festivaalikonsertissa.

Kesän ohjelmassa kuuluu myös Kuhmo vuoden 2023 suomalais-ugrilaisena kulttuuripääkaupunkina. Konserttien ohella tarjolla on myös kurssilaisten ilmaiskonsertteja, taidenäyttelyitä, ohjelma- ja soitinesittelyitä sekä taiteilija- ja säveltäjätapaamisia.

Musiikkikurssit osana festivaalia

Kamarimusiikkifestivaalin kiinteä osa on musiikkikurssit, jonka osallistujat pääsevät festivaalin taiteilijoiden opetukseen. Vuosikymmenten aikana useat musiikkikursseilla tutuksi tulleet nuoret ovat tämän päivän ammattimuusikoita, jotka nousevat vuosi toisensa jälkeen festivaaliyleisön eteen ja jälleen opettamaan tulevia muusikoita. 

Musiikin ohella Kamarimusiikkifestivaalin aikana nautitaan myös taiteesta sekä erinomaisesta ruuasta. Festivaalin nimikkonäyttelyjä on Kamarimusiikkikeskuksessa sekä Kuhmo-talolla, ja lisäksi muun muassa kahviloissa sekä pop up -näyttelytiloissa on esillä taidetta laidasta laitaan.

Festivaaliajan tunnetuin ravintola palvelee Kamarimusiikkikeskuksessa, jossa tarjoillaan vuosi toisensa jälkeen herkullisempia illallisia. Tunnelmaltaan piharavintola hakee vertaistaan, sillä ruokailu on mahdollista niin ulkona kuin sisätiloissa. Iltaisin ruokailuhetkeä säestävät Kamarimusiikkikeskuksen pihassa räiskyvä nuotiotuli sekä sen ääressä aikaa viettävien kamarimusiikkivieraiden keskustelut. Saattaapa joku kaivaa esiin myös viulun öistä sonaattia varten. 

Kuhmon Amati keskus
Kuhmon Amati keskus

Huippumuusikoiden vanavedessä Kuhmoon saapuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen myös festivaalin vankkumattomat ystävät sekä luonnollisesti myös uudet Kuhmon ystävät. Heitä hemmotellaan vuosittain tietyn teeman tai nimikkosäveltäjän ympärille rakennetulla ainutlaatuisella ohjelmistolla, joka yhdistää kymmenissä konserteissa kekseliäästi kamarimusiikin klassikoita sekä tuoreita teoksia niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin säveltäjiltä. Vuodesta 2022 alkaen festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Minna Pensola ja Antti Tikkanen.

Tulevan kesän ohjelma on nähtävissä täällä!