Näe & koe

Lumoudu Kuhmon erämaamaisilla saloseuduilla, järvenselillä ja koskien kuohuissa. Oletpa sitten kalastaja, luonnon tarkkailija, aktiviteettien metsästäjä, kulttuurin tai historiantiedon ystävä voit löytää paikkasi Kuhmossa. Opastetut retket vievät luonnon mielenkiintoisimpien sopukoiden ja tarinoiden äärelle.

Ystävyydenpuisto, Lentua / Metsähallitus, Harri Tarvainen

Kuusi vinkkiä mitä voit nähdä ja kokea Kuhmon kesässä

Uinti, sauna, kulttuuritapahtumat, melonta, naavaiset metsät, suopursun tuoksu ja tervajäätelö kuuluvat Kuhmon kesään. Kuhmossa on huikeita melontareittejä ja lukuisia pitkiä erämaamaisia hiekkarantoja tutkittavaksi.

Suomalaisia evakkoja talvisodan aikaan / NTRNZ Media oy

Vaietut arktiset sodat -digitaalinen näyttely Kuhmossa

Kuhmoon on avattu ensimmäisenä Suomessa Vaietut arktiset sodat -näyttely, joka tarjoaa ennennäkemätöntä materiaalia historiasta kiinnostuneille.

Arctica Estatesin upea puutarha

Neljä näyttävää puulajisto- ja puutarhakohdetta Kuhmossa

Pidätkö luonnosta, kukista ja puista tai oletko kenties hortonomi, luonnontarkkailija, maisemantutkija tai romantikko? Jos vastasit johonkin näistä kyllä, voit pian löytää itsesi seuraavista Kuhmon kohteista.

”Tiedän, että tällaista puutarhaa ei ole muualla Kainuussa”, sanoo Timo Niskanen, kuhmolaisen Arctica Estates:n yrittäjä.

Tanjan perinnehoidossa

Perinnehoidoissa ammennetaan hyvää oloa turpeesta, yrteistä sekä saunasta

Vanha kansa tietää, sanotaan. Kansanterveyteen liittyvien perinnehoitojen tietotaito on kulkenut monien muiden paikkakuntien ohella myös Kuhmossa suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle.

Marjastusta lapsen kanssa

Mikä on lasten mielestä parasta kesällä Kuhmossa?

Kysyimme Tuupalan puukoulun nelos- ja viidesluokkalaisilta, mikä heidän mielestään on kesäisessä Kuhmossa kaikkein parasta. Vastausten kirjosta näkee, että Kuhmossa on kesäisin tarjolla laaja kirjo mukavia harrastusmahdollisuuksia.

Arktiset Vedet kalastamassa Kuhmon koskella

Kalastajan tietopaketti

Kuhmossa on noin 1500 järveä, pienempiä lampia, yli 4000 kilometriä virtaavia vesiä sekä 250 nimettyä koskea. Kuhmosta löytyy myös laajat erämaiset uistelualueet, jotka ovat kätevästi kalastettavia yhdellä kalastusluvalla. Noin puolet Kuhmon maa- ja vesialueista on valtion omistamia.

Kuhmon Rantaraitti / Risto Takala

Kulje keskustan Rantaraittia ja kulttuurikohteita kävellen tai pyörällä

Lähde tutustumaan Kuhmon Rantaraitille ja kulttuurikohteisiin. Matkalla näet kauniita maisemia ja merkittäviä nähtävyyksiä ja käyntikohteita. Reitille voi varata aikaa pari tuntia, mutta monet reitin varren pysähdyskohteet venyttävät helposti matka-aikaa.