Jouhikko ja suo / Harri Tarvainen

Tervetuloa Kuhmoon!

Kuhmo on vireä kaupunki itärajalla Kainuussa, asukkaita on noin 8 000. Kuhmon Kamarimusiikki on festivaali joka on toiminut jo yli 50 vuotta. Monipuolisen kirjallisuus- ja kulttuuritarjonnan lisäksi Kuhmo tarjoaa myös luontoelämyksiä omaleimaisessa luonnossa. Kuhmon kokonaispinta-ala 5 457 km² , retkeilyreitistöjä on noin 250 km ja koskiakin yli kaksisataa.
Kuhmossa on helppo viihtyä!

Täyttä elämää metsän ja kulttuurin valtakunnassa

Kuhmossa riittää nähtävää ja koettavaa. Kuhmossa luonto on lähellä ja esimerkiksi kalastajille alue tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia harrastukselle. Kaupungille matkailuelinkeino on tärkeä, kaupungilla on tavoitteena saada Kalevalan alueesta Kuhmon matkailun keskus.

Kuhmon tapahtumien määrä on ilahduttavan runsas kuluvana vuonna. Ensimmäisenä Suomessa Kuhmo tuli valituksi suomalais-ugrilaiseksi kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2023. Teemaan liittyviä tapahtumia on ympäri vuoden. Kansanmusiikkijuhla Sommelo on ollut juhlavuoden päätapahtuma ja Sommelo myös aloitti kesän suuret tapahtumat Kuhmossa. Kuhmo on tunnettu myös kirjallisuuskaupunkina, valittiinhan kaupunki osaksi UNESCO:n Luovien kaupunkien verkostoa vuonna 2019. Kalevala on sekä kiinteä osa kuhmolaista menneisyyttä että elävää perinnettä nykyaikana. Juminkeko-säätiö vaalii ja ylläpitää kalevalaista kulttuuria Kuhmossa.

Kuhmon Kamarimusiikki on soinut 53. kerran. Kesän teemana on ollut Juuret ja siivet. Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki kuuluu myös Kuhmon Kamarimusiikissa kesän ohjelmassa. Kuhmon Kamarimusiikin vieraat todella näkyvät Kuhmon katukuvassa heinäkuussa. Tapahtuma tuo merkittävän määrän ostovoimaa Kuhmoon.

Myös monia muita pienempiä tapahtumia järjestetään Kuhmossa runsaasti kesänä. Mitään tapahtumaa ei voida järjestää ilman vapaaehtoisia ja talkoolaisia, joten suuri kiitos kaikkien tapahtumien vapaaehtoisille talkoolaisille ja tapahtumien järjestäjille.

Jo pelkästään Kuhmon taajamassa ja sen tuntumassa riittää nähtävää ja koettavaa. Luontokeskus Petola on avoinna heinäkuussa ja Kalevalan alueen vieressä sijaitseva Harakkasaari on lähellä sijaitseva luonnonsuojelualue. Kuhmo-talo, kirjasto, Tuupalan museo, Talvisota-museo sekä Juminkeko ovat näkemisen arvoisia kohteita.

Patikoinnille ja maastopyöräilylle on erinomaiset puitteet. Liikuntakeskuksen ja Kalevalan alueen yhdistävä retkeilyreitti on rakentumassa ja jatkossa Kalevalan alueelta pääsee kulkemaan tennareissa kuivin jaloin mm. UKK-reitille liikuntakeskuksesta. Kuhmon kaupungin tavoitteena on saada Kalevalan alueesta Kuhmon matkailun keskus, entinen leirintäalue on palautunut takaisin kaupungin omistukseen.

Kannattaa ehdottomasti poiketa kaupungin keskustan kaupoissa, ruokapaikoissa ja kahviloissa. Rönttönen ja tervajäätelö ovat kuhmolaisia erikoisuuksia. Kesäisessä Kuhmossa on hyvät ravintola- ja kahvilapalvelut, joita kannattaa hyödyntää. Kesäkahviloita on avoinna myös haja-asutusalueella, jota Kuhmossa kutsutaan perukaksi. Älä siis ihmettele, jos kuhmolainen käyttää sanaa ”perukka” – se on kuhmolainen murresana.

Matkailijat, Kuhmon vieraat ja kesämökkiläiset ovat tärkeitä Kuhmolle. Uudet matkailijoita ja Kuhmon vierailijoita palvelevat visitkuhmo.fi -nettisivut on otettu aivan hiljattain käyttöön. Uusia mökkejä mahtuu Kuhmoon hyvin ja jos loma-asunto Kuhmoon on mielessä, kannattaa olla yhteydessä Kuhmon kaupunkiin. Mökkitonttitarjontaa on siis runsaasti Kuhmossa.

Kuhmon kaupunki perusti noin 10 vuotta sitten Kuhmon mökkiläistoimikunnan, jonka tavoitteena on edistää mökkiläisten viihtymistä Kuhmossa. Toimikunta on yksi kaupungin vaikuttamistoimielimistä, sillä on oikeus suoraan tehdä aloitteita kaupunginvaltuustolle ja sen puheenjohtaja on mukana vetovoima- ja tulevaisuusjaostossa.  Osallisuutta on Kuhmossa haluttu kehittää ja toivottavasti myös mökkiläisten osallistamisessa on onnistuttu. Täyttä elämää Kuhmossa – Kestävä kehitys elämään arjen teoissa -kokeiluhankkeessa on kehitetty yhdessä kestävyyttä vahvistavaa vuorovaikutteista ja osallistumaan kutsuvaa työtä. Hankkeessa on tehty kaupungin kestävyystyötä ja sen taloudellisia hyötyjä näkyväksi.

Haluan toivottaa kaikki tervetulleeksi Kuhmoon ja Kuhmon tapahtumiin. Koettavaa ja nähtävää Kuhmossa todella riittää.

Juhana Juntunen, kaupunginjohtaja