Perinnehoitoa Kuumussa

Perinnehoidot

Vanha kansa tietää, sanotaan. Kansanterveyteen liittyvien perinnehoitojen tietotaito on kulkenut monien muiden paikkakuntien ohella myös Kuhmossa suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle. Täällä on osattu lääkitä yrteillä, hoitaa turpeella ja saunalla sekä kupata ja hieroa kalevalaisittain. Vaikka niin sanottua vanhaa kansaa ei enää olekaan, perinnehoitoihin liittyvän tietotaidon hyödyntämisen perinne ei ole katkennut Kuhmossa.

”Siitä vanha Väinämöinen/ jo tunsi avun totisen. Pian pääsi terveheksi; liha kasvoi kaunihiksi, alta aivan terveheksi, keskeä kivuttomaksi, vieriltä viattomaksi, päältä päärmehettömäksi, ehommaksi entistänsä, paremmaksi tuonoistansa.” (Kalevala, Elias Lönnrot. SKS 1894, 28. painos).

Perinnehoidoissa ammennetaan hyvää oloa turpeesta, yrteistä sekä saunasta

Turvetta ja vettä on käytetty hoitoihin kansanparannuksessa jo kauan, lääkinnällisessäkin käytössä yli 200 vuoden ajan. Suoveden hoitavilla aineilla hoidettiin muun muassa ihottumia ja kolotuksia. Kansanparannuksessa suon parantavat voimat tunnettiin myös hyvinä myös reumaattisiin kolotuksiin. Tärkeää oikean hoitoturpeen valinnassa on suon koskemattomuus, sillä sen ”tehokäyttö” pilaa jopa tuhansia vuosia vanhan hoitoturpeen parhaat ominaisuudet.

Vaikka turvehoitoja on tehty perinteisesti sopivaan suohon kaivautumalla ja siinä kylpemällä, nykyään hoitoturvetta käsitellään ja jalostetaan ennen sen käyttöä. Sillä hoidetaan niin ihoa, hiuksia kuin koko kehoakin.

Kuppauksen kehoa puhdistavat vaikutukset on tunnettu jo tuhansia vuosia sitten varhaisessa Mesopotamiassa. Suomalaisessa perinteessä kuppaus kuului erityisesti luostareihin, mutta sitä toteutettiin luonnollisesti myös tavallisissa maataloissa: Mikael Agricola kehotti rukouskirjassaan talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä ja toisen kerran lokakuussa maatöiden jälkeen.

Toisin kuin aikaisemmin, nykyään kuppauksessa ei saa enää käyttää lehmänsarvia vaan välineet ovat nykyaikaiset ja varmasti puhtaat. Kuppauksella muun muassa puhdistetaan kehoa, lasketaan verenpainetta, vilkastutetaan ääreisverenkiertoa, rentoutetaan lihasjännityksiä, hoidetaan iho-ongelmia ja lisätään aineenvaihduntaa. Ennen kuppausta iho lämmitellään saunassa, pestään ja desinfioidaan.

Muiden perinnehoitojen ohella Kuhmossa pääset myös sauna- ja yrttihoitoihin. Saunahoitoihin kuuluvat sauna, vasta, suola, hunaja, marjamehut, yrtit, vesi, terva ja kokonaiset pesu- sekä vaihtolämpöhoidot. Tuotteita löytyy myös saunaan liittyviin perinteisiin, kuten joulu-, juhannus- ja morsiussaunat. Luonnollisesti Kuhmossa on mahdollista päästä erilaisiin saunoihin: maasaunaan, savusaunaan ja tavalliseen puusaunaan.

Yrttihoitoja voi tehdä sekä osana saunahoitoja että erikseen. Tietoa yrttihoidoista löytyy muun muassa Elias Lönnrotin jäljiltä, joka koti-lääkärinä käytti luonnosta saatuja yrttejä ihmisten hoitamiseen. Myös kansanparantajat keräsivät luonnosta erilaisia kasveja ja yrttejä erilaisiin vaivoihin. He tekivät niistä erilaisia hauteita, kääreitä, kylpyjä, juomia ja vastoja. Yrttien hoitavista ominaisuuksista saadaan koko ajan uutta tietoa, ja niitä voi opetella hyödyntämään myös itse. Tärkeintä on opetella tunnistamaan oikeat kasvit.

Kalevalaisuudesta tarinoita ja perinteitä ammentavasta Kuhmosta löytyy osaamista myös kalevalaiseen hierontaan liittyen. Siinä keskitytään löytämään ihmisen kehon ongelmakohdat ja hoitamaan niitä. Hoidossa voidaan käyttää apuna imukuppia, jos ongelma on syvemmällä. Kalevalaisessa hieronnassa hierotaan koko keho, jonka ansiosta saadaan nesteet kiertämään sekä avattua lihasjännityksiä ja pinnetiloja.