Saarikoski, Oskari Reiman

Saari- ja Pajakkakoski

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Pajakkajoki on jaettu kahteen kalastusalueeseen, Pajakkakoskeen ja  Saarikoskeen. Saarikoski jää usein Kuhmon tunnetuimpien koskien varjoon, mutta täysin suotta. Harjusta on koskessa runsaasti ja sen rannoilla kuulee hurjia tarinoita suurtaimenista. Niitä Saarikoskessa elää luonnonvaraisena. Saarikoski on Pajakkajoen koskista viimeinen, ja se kuuluu samaan viehelupa-alueeseen Pajakkakosken kanssa. Harreja ja taimenia saa narrata niin perholla kuin uistimellakin. Saarikosken ja Pajakkakosken väliin jäävä Akonkosken ekokalastusalue  ei kuulu saman luvan piiriin, vaan se muodostaa oman lupakohteensa.

 

 

Saarikoski, Oskari Reiman

Saarikoski on kolmisensataa metriä pitkä ja kymmeniä metrejä leveä. Päävirtaa ja etelärannan sivuvirtaa halkoo pitkä kivimöljä, joka päättyy kosken alaosan jakavaan saareen. Kahluuvarusteet ovat välttämättömät, jos tarkoitus on päästä kalastamaan päävirtaa möljältä käsin. Veden ollessa korkealla sivuvirran yli kahlaaminen voi tosin olla haastavaa koskea tuntemattomalle. Myös etelärannan sivuvirta tarjoaa hyvää kalastusta. Etenkin harjus viihtyy pienemmässä sivu-uomassa. Saarikoskella saa kalastaa molemmilta rannoilta, joskin eteläranta on useimpien suosiossa.

Pajakkakoski sijaitsee Kuhmon keskustassa. Pajakkakosken pohjoisranta on koko matkan tervaveneiden vetosuistetta. Siellä on helppo liikkua kuivin jaloin pikkukengissäkin ja heitot tavoittavat helposti kiivaan keskivirran kalapaikat. Vaihtelevampi eteläranta vaatii kalastajalta enemmän, mutta on myös mielenkiintoisempi. Siellä rikkonainen ranta muodostaa päävirran sivuun kareja ja kalalle mieleisiä kosteita. Keskivirrassa ja syvänteissä lymynneet isotkin kalat tulevat yöllä ruokailemaan karien kupeisiin. Pajakkakoskessa riittää kalapaikkoja niskalta alas suvantoon asti.

Saarikoski, Oskari Reiman

Saarikoskeen ei tehdä istutuksia, vaan se on luonnonvaraisen kannan varassa. Pajakkajoen istutukset tehdään Pajakkakoskelle. Alapuoliselta Ontojärveltä Saarikoskeen nousee kookkaita taimenia ja harjuskanta on vahva.

Harjusta tavoittaa koko kosken matkalta samoin kuin sen leveältä niskalta, jossa ruokailevia harreja voi yrittää naruttaa pintaperholla. Vauraampia täpläkylkiä hamuavan kannattaa keskittyä pääuomaan ja sen laitojen tarkkaan kalastukseen sekä pitkään loppuliukuun saaren pohjoispuolella.

Saarikoskelle on helpointa saapua etelän suunnasta Saarikoskentietä. Ajomatkaa Kuhmon keskustasta on kymmenisen minuuttia. Tien päässä on parkkipaikka ja opastetaulu. Katso sijainti kartalla (Google Maps). Käveltävää on kosken rantaan parisataa metriä hyväkuntoista polkua. Saarikoskelle pääsee myös pohjoispuolelta Akonkoskentien kautta.

Oskari Reiman

Kalastusluvat

Yleisen kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitset Pajakkakosken ja Saarikosken yhteisluvan. Alle 18-vuotias kalastaa puoleen hintaan.

Lupia myyvät lisäksi esimerkiksi kalastus- ja metsästysliike Pääkkönen & Piirainen ja Hotelli Kainuu Kuhmon keskustassa. Katso ohje mobiilikalastusluvan ostamiseen kalallakainuussa.fi-sivustolta.

Tärkeimmät säännöt:

  • Alamitat: rasvaeväleikattu taimen 50 cm, rasvaevällinen taimen 60 cm, harjus 35 cm.
  • Saaliskiintiö: 1 taimen tai 2 harjusta /kalastaja/vrk.
  • Harjuksen rauhoitus 1.4.-31.5. Myös mitallinen harjus tulee vapauttaa.
  • Kahluukielto 10.9.-31.5.
  • Viehekalastuksessa saa käyttää vain väkäsettömiä koukkuja (tai väkänen litistetty).
  • Kalastuskausi 1.4.-10.9. (huom. taimenen rauhoitus alkaa 1.9.)
Lue lisää kalallakainuussa.fi