Kuhmon Kamarimusiikki 2024

Jo 54. kertaa järjestettävä Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali lähestyy!

Tänä vuonna festivaali soi 14.–27. heinäkuuta, ja taiteellisina johtajina toimivat viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen. He ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille, käsitellen aihetta monipuolisesti: maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti.

 

Monenlaisia rajoja

Pensola ja Tikkanen kertovat, että festivaalin idea alkoi syntyä Suomen Nato-jäsenyyden keskustelujen myötä toissa kesänä. Nato-rajan laajentuessa Suomeen myös itärajasta tuli konkreettisempi. Tämä herätti ajatuksia rajan ja rajattomuuden käsitteestä musiikissa ja ihmisenä olemisessa.

Kuhmon Kamarimusiikin ohjelmisto tutkii rajoja monesta näkökulmasta. Kahden intensiivisen viikon aikana kuullaan lähes 60 konserttia, joissa esitetään yli 300 teosta viiden vuosisadan ajalta, 1500-luvun renessanssista nykypäivään. Festivaali käsittelee elämän ja kuoleman rajoja, oman tilan ja intimiteetin käsitettä, mystisiä rajatilakokemuksia sekä päivän ja yön rajankäyntiä.

Maantieteellisesti festivaali omistaa konsertin Sveitsille ja esittelee teoksia Kataloniasta, Israelista, Ahvenanmaalta sekä aina Yhdysvalloista Aasian rajoille saakka. Saamelaisuus tulee esille Auri Aholan tanssiteoksessa. Yleisö voi myös kokea pakolais- ja siirtolaisaiheisen konsertin täysin pimeässä, ilman näköaistia!

 

 

Kesän nimikkosäveltäjät

Kesän nimikkosäveltäjinä ovat Sebastian Fagerlund ja Lotta Wennäkoski, joiden teoksia kuullaan useissa konserteissa. Festivaalin tilaamina kantaesityksinä kuullaan Fagerlundin kitarakvintetto ja Wennäkosken viuluduo. Tikkanen kertoo, että nämä kaksi erilaista ja persoonallista säveltäjää tuovat ohjelmistoon kiinnostavia yhdistelmiä.

Uusia ja vanhoja tuttavuuksia

Pensola ja Tikkanen ovat toimineet taiteellisina johtajina nyt toista vuotta, mutta Kuhmossa he ovat esiintyneet jo 90-luvulta lähtien. Tikkanen kuvaa Kuhmoa valtavaksi perheeksi, jossa lavan molemmille puolille on kehittynyt vahvoja siteitä.

Festivaalilla nähdään tänä vuonna uusia tulokkaita, kuten espanjalainen Quiroga-kvartetti, sveitsiläinen Swiss-pianotrio, pianistit Joonas Ahonen ja Mackenzie Melemed, kanteletaiteilija Eija Kankaanranta ja harmonikansoittaja Janne Valkeajoki. Nuorten muusikoiden Paddington-trio on valittu mukaan Eurooppalaisen kamarimusiikkiakatemian (ECMA) listoilta, ja ECMA:sta mukaan saadaan musiikkikursseille myös arvostettu kamarimusiikkipedagogi, viulisti Johannes Meissl.

 

 

Kuhmossa esiintyy kaikkiaan noin 120 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Tutuista yleisön suosikeista mukana ovat mm. viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland ja Elina Vähälä sekä Danel-kvartetti ja Storioni-trio. Pitkän tauon jälkeen Kuhmoon palaavat mm. sopraano Anu Komsi ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Päivän ohjelmien esittelystä vastaa säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Taidenäyttelyt

Festivaalin aikana järjestetään myös kaksi taidenäyttelyä. Kuhmo-talon aulassa on esillä Marjatta Tapiolan maalauksia ja grafiikkaa, ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa nähdään Veera Kopsalan puureliefejä.

Tervetuloa Kuhmoon – kamarimusiikin pääkaupunkiin!

Lue lisää festivaalista täältä.

 

Kuvat: Stefan Bremer/Kuhmon Kamarimusiikki