Arktiset Vedet kalastamassa Kuhmon koskella
Arktiset Vedet kalastamassa Kuhmon koskella
#kalastus#perhokalastus

Kalastajan tietopaketti

Kalastus Kuhmossa

Kuhmon kalavedet ovat monipuolisia ja samoin maasto kalastuspaikkojen ympärillä. Maasto voi olla kangasmetsää, korpimaista ja karua tai kalapaikka voi sijaita laajan suoalueen yhteydessä. Nämä  korpimaiset metsät ja upeat suoalueet antavat kalastajalleen aidon Kuhmolaisen kokemuksen. Kokemuksen siitä, mitä on hiljaisuus, luonnonläheisyys ja molemminpuolinen kunnioitus luonnon kanssa. Luonnossa liikkuessa tulee noudattaa luontoetikettiä ja pysyä sallituilla reiteillä. Luonnossa liikkuessa voit törmätä petoeläimiin ja muihin eläimiin.

Kuhmossa on paljon valtion maita, joten moneen paikkaan kalalle pääset maksamalla vain valtion kalastonhoitomaksun. Kohteita on paljon eri vaellusreittien varrella, joita ylläpitää Metsähallitus. Laavuja ja taukopaikkoja löytyy runsaasti. Useista koskikohteista löytyy myös laavut puitteineen.

Monipuolinen vesistö antaa kalastajalle mahdollisuuden toteuttaa harrastustaan monin eri tavoin. Voit valita varman päälle ja mennä jo tuttuihin kohteisiin, tai valita jotain uutta ja ihmeellistä. Kalalajeina löydät haukea, ahventa, kuhaa, taimenta, harjusta ja siikaa. Kuhmossa on myös kaksi istutetun kirjolohen kohdetta.

Alla lisätietoa siitä, mitä kaikkea kalastukseen liittyvää voit tehdä Kuhmossa, sekä lisätietoa kalastusluvista ja säännöistä.

Vetouistelu, jigikalastus, viehekalastus, pilkintä, kajakkikalastus

Kuhmossa on isoja järviä, mm. Lentua, Lammasjärvi, Iivantiira, Kellojärvi, Änättijärvi, Lentiira ja Jonkeri sekä säännöstelty Ontojärvi. Kohteet ovat erilaisia ja kalastoltaan runsaita. Isoihin järviin tehdään esimerkiksi kuhan ja siian istutuksia. Järvikohteet ovat myös erittäin mukavia pilkkikohteita talvisin ja vetouistelukohteita kesäisin. Veneellä, kelluntarenkaalla tai kajakilla kalastaessa voi keskittyä jigi tai viehekalastukseen.

Viehekalastus, jigikalastus, pilkintä, onginta, vaelluskalastus

Kuhmosta löytyy noin 1500 korpijärveä ja lampea. Useat kohteemme ovat olleet vähäisellä käytöllä kymmeniä vuosia. Saaliina voi siis tulla krokotiilin kokoisia haukia ja körmyniskaisia ahvenia. Kohteita löytyy metsähallituksen vaellusreiteiltä, joten paikoilta löytyy runsaasti tauko ja laavupaikkoja. Reitit ovat merkittyjä ja karttasivustolta löytyy kattavasti tietoa kohteista.

Viehekalastus, jigikalastus, kajakkikalastus, vaelluskalastus

Meillä on yli 4000 kilometriä virtaavaa vettä, joten myös upeita jokiosuuksia on eripuolilla Kuhmoa. Nämä joki osuudet ovat monipuolisia kalastoiltaan. Saaliiksi voit saada kaikkea vesistöissä liikkuvaa kalaa.

Perhokalastus, viehekalastus

Kuhmo on kuuluisa koskistaan ja meiltä löytyykin yli 200 nimettyä koskea. Tunnetuimmat kosket ovat Lentua, Änätti, Pajakka, Saarikoski ja vuonne.

Uusia koskikohteita löytyy omatoimi kalastajille. Kartta esille ja paikkoja tutkimaan. Kannattaa selvittää kohteiden kalastuksen luvat ja rajoitukset etukäteen.

Kuhmosta löydät myös EKO -koskina Kaarneen ja Akonkosken.

Jokaiselta koskialueelta löytyy suvanto alueet. Suvantoalueilla kalastus on on nostanut suosiotaan. Kalastusta voi tehdä rantoja pitkin, veneellä, kelluntarenkaalla tai kajakilla. Voit viehekalastaa, pilkkiä, jigata tai onkia ihan oman mielenkiinnon mukaan. Kalastuksessa tulee huomioida osakaskunnan säännöt suvantokalastukseen. Suvantokalastus on myös jokaisen kalastajan tekemää kalastonhoitoa, eli hyvää työtä vesistön kalakannan puolesta.

Esteettömät kalastuskohteet

Kuhmossa on panostettu esteettömään kalastukseen. Näitä paikkoja ovat: Pajakka ,Lentuan isokoski, Änätti ja  maakunnan ranta

Kalastusluvat

Kalastonhoitomaksu lupa oikeuttaa viehekalastamiseen yhdellä vavalla ja vieheellä lähes koko Suomen alueella. Tarvitset aina tämän kalastusluvan myös muuhun kalastukseen varsinaisen kalastusluvan lisäksi jos olet 18-66 vuotias. Tätä lupaa ei tarvita pilkkimiseen ja ongintaan.

Kaikkien 18-66 -vuotiaiden jotka harrastavat muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista on suoritettava valtion Kalastonhoitomaksu 2025. Vuosina 1958-1955 syntyneet on kuitenkin vapautettu kalastonhoitomaksusta.

https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu

Viehelupa

Osakaskuntien vesistöille tarvitaan kalastonhoito maksun lisäksi viehelupa  jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla. Koskee Kuhmossa Lentuan, Lammasjärven, Iivantiiran, Kellojärven, Änättijärven, Lentiiran sekä Ontojärven isoja järviä.

https://kalallakainuussa.fi/kalapaikka/kuhmon-jarvet/

Vapalupa

Tarvitset kalastonhoitomaksun  lisäksi vapaluvan jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla valtion vesistöillä.

https://www.eraluvat.fi/kohdetyyppi/vapakalastus

Koskiluvat

Koskikalastuskohteilla kalastaessa tarvitset kalastonhoitomaksun ja koskikohtaisen luvan

Kuhmossa on tarjolla myös kolmen vuorokauden yhteislupa, jolla saat kalastaa Pajakkakoski, Saarikoski, Iso-Lentuankoski, Pieni-Lentuankoski ja Änättikoski- yhteislupa alueella. Myös tähän lupaan pitää olla kalastonhoitomaksu suoritettuna.

Suvantokalastus, jokikalastus

Suvantoalueilla ja jokikohteissa kalastaessa pitää olla kalastonhoitomaksu suoritettuna. Tulee myös huomioida mahdolliset osakaskunnan säännöt alueelle.

Lupien osto

kalakortti.com ja

eraluvat.fi

Osan luvista saa mobiilisti

Lupia myydään myös Hotelli Kainuu, Pääkkönen & Piirainen ja osakaskuntien omat myyjät

Kaarneenkosken, Nivanvirran ja vuonteen luvat löytyvät 

https://lentuamind.fi/

Lentuankosken luvat saa kätevästi ostettua myös suoraan Lentuan leirintä alueelta. Kysy kohteessa myös veneen vuokrausta ja majoitusta https://www.lentuankoski.fi/index.htm

Muut tärkeät linkit

https://kalastusrajoitus.fi/#/kalastusrajoitus

https://www.metsa.fi/

https://www.lomarengas.fi/mokkihaku/kainuu/kuhmo

Wild Taiga -sivustolta löytyy mm. järjestettyjä kalastusmatkoja.

Osakaskunnat ja kalastonhoito

Kuhmossa on 16 vesiosakaskuntaa ja lisäksi Metsähallituksen kohteita. Kalatalousalue, Metsähallitus, ELY- keskus ja osakaskunnat yhdessä toteuttavat Kuhmon alueella kalastonhoitoa. Esimerkiksi koskien kunnostuksiin ja luontaisen taimenen kannan elpymiseen ja kalastuksenvalvontaan on tehty paljon töitä vuosien varrella. Lisää tietoa alla olevasta linkistä, mistä löytyy Kuhmon kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosille 2022- 2031.

https://kalallakainuussa.fi/wp-content/uploads/2018/12/Kuhmon-kalatalousalueen-KHS-osa-II-3.2.22-.pdf

Osakaskunnista löydät lisätietoa

https://kalallakainuussa.fi/vesistot/osakaskunnat/