Arktiset Vedet kalastamassa Kuhmon koskella
Arktiset Vedet kalastamassa Kuhmon koskella
#perhokalastus#kalastus

Kalastajan tietopaketti

Kuhmon laajat erämaiset vesistöt antavat loistavat mahdollisuudet kalastaa järvillä, koskilla ja vaikka pienillä rauhallisilla erämaalammilla. Kuhmossa on noin 1500 järveä, pienempiä lampia ja yli 4000 kilometriä virtaavia vesiä sekä 250 nimettyä koskea.

 

 

Kalastusluvat

Kuhmosta löytyy laajat erämaiset uistelualueet, jotka ovat kalastettavissa kätevästi yhdellä kalastusluvalla. Tällaisia luonnontilaisia järviä ovat mm. Lentua, Lammasjärvi, Iivantiira, Kellojärvi, Änättijärvi, Lentiira ja Jonkeri sekä säännöstelty Ontojärvi.

Tunnetuimpia koskikohteita ovat Lentuankosket, Pajakkakoski, Änättikoski, Nivankosket / Kaarnenkoski. Koskikalastuskohteille on hankittava luvat erikseen. Erityisesti kalastusmatkailijoille suunnattu kolmen vuorokauden yhteislupa viidelle isolle koskelle kattaa seuraavat kohteet: Pajakkakoski, Saarikoski, Iso-Lentuankoski, Pieni-Lentuankoski ja Änättikoski. Lisää tietoa sivulta kuhmonkosket.fi.

Lisäksi kalastuslupia voi ostaa netistä osoitteista kalakortti.com ja eraluvat.fi osan luvista saa mobiilisti.

Arktiset Vedet on käynyt kuvausmatkalla myös Kuhmossa, jaksot löytyvät: kausi 6, osa 5 ja kausi 4, osa 3.

Pajakkakosken esteetön koskikalastuskohde.

 

Kestävä kalastus

Kuhmossa on tehty paljon hyvää työtä koskia entisöimällä sillä taimen tarvitsee apua sekä lisääntymisalueiden ennallistamisen muodossa että pienpoikas- ja mätirasiaistutusten muodossa. Kunnostustoimien ansiosta uhanalaisen, luonnonvaraisen taimenen kannat ovat parantuneet. Harjuskanta Kuhmossa on elinvoimainen. Hauet, kookkaat tummat ahvenet sekä mojovan kokoiset säynävät ja monet muut kalalajit tarjoavat kalastavalle matkailijalle samankaltaisia elämyksiä kuin ne ovat tarjonneet aikoja sitten ensimmäisille alueelle saapuneille pyytäjille.