Murtomaahiihtoa Kuhmossa
Murtomaahiihtoa Kuhmossa
#lumi#reitit#reitti

10 erinomaista hiihtolatua Kuhmossa

Murtomaahiihtoa Hepokankaalla
Murtomaahiihtoa Hepokankaalla

Kuhmon ladut tarjoavat hyvät puitteet niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin hiihtäjälle. Ladut mutkittelevat metsien keskellä, keskustan kupeessa, Pajakkakosken vierustalla, järven jäällä ja kilpaladuilla. Latuverkoston varrelta löytyy nähtävyyksiä, käyntikohteita, latukahvila, ravintoloita ja jopa 6 laavupaikkaa omien retkieväiden syömiseen. Luksusta kaipaavalle hiihtoladut lähtevät suoraan hotellin läheisyydestä ja Hotelli Kalevalassa toimii myös latukahvila. Luksusta Kuhmon ladut toden totta ovat kun ruuhkattomilla laduilla raikkaassa ilmassa voi rentoutua omiin ajatuksiinsa uppoutuen.

Huolella kunnostettuja taajamaan liittyviä vapaan baanoja sekä perinteisen latuja on usein heti alkutalvesta noin 30 kilometriä ja talven edetessä 80 kilometriä. Laduille pääset kätevästi esimerkiksi Kalevalan liikuntakeskuksesta, Unskin uralta / urheilukeskuksesta, Tulijärven laavun parkkipaikan läheisyydestä. Kalevalan liikuntakeskukseen kunnostetaan vuosittain mäenlaskupaikka. Hotelli Kalevalan rannasta lähtee Harakkasaareen jäätä pitkin kulkeva kävely- ja potkukelkkailureitti. Harakkasaaren harjuja pitkin on hyvä kulkea myös lumikenkäillen. Keskusta-alueen 80 kilometrin yhtenäiseen latuverkostoon kuuluvat Kalevalan liikuntakeskus, Kanninvaaran latu, Unskin ura, Hepokangas, Tulijärvi, Multikangas ja Järviladut

Potkukelkkailua Kuhmossa Lammasjärven jäällä
Harakkasaaren ladun vieressä kulkee kävelijöille ja potkukelkkailijoille tehty oma ura. Kuva: Harri Tarvainen

Aurinkoiset järviladut

Tervansoutaja – Hankaranta – Kauppisenniemi – Harakkasaari – Hotelli Kalevala – Tervansoutaja 15 km. Sylväjänniemi-Sylväjän silta 3,2 km. Akonpoukama 10,5 km: Kauppisenniemi – Akonlahti – Sormula – Pajakka. Lähtöpaikkoja: Ruukinranta, Suvannon laavu, Kalevalan liikuntakeskus, Hotelli Kalevala.

Murtomaahiihtoa Harakkasaaren lähellä
Murtomaahiihtolatu kiertää talvisin Harakkasaaren, josta löytyy tulentekopaikka. Kuva: Harri Tarvainen

Kalevalan liikuntakeskus

1, 2, 3 kilometrin mittaiset valaistut ladut sekä valaisemattomat 5 kilometrin perälenkki ja 4,5 kilometrin mittainen välilatu Kalevalan liikuntakeskuksen ja Unskin uran välillä. Kalevalan kankaan ladulta on pääsy Kanninvaaran 1,9 mittaiseen lisälenkille. Kalevalan liikuntakeskuksen hiihtoladuilta löytyy latuprofiililtaan mäkisiä kilpahiihtotasoisia latuja sekä tasamaalla kulkevia helppoja latuja. Kalevalan liikuntakeskukselta on hyvä pääsy helpoille, yhteensä 15 kilometrin mittaisille järviladuille. Kalevalan liikuntakeskuksen vierellä sijaitsevassa Hotelli Kalevalassa on latukahvila. Ladun varrella Pohjolanmäen päällä on ravintola Cafe Torilla. Lisäksi alueelta löytyy Hyvinvointi Sammon lounasravintola. Lähtöpaikkoja: Kalevalan liikuntakeskus, Unskin ura.

Pohjolan talon Cafe Torillasta saa Kainuun parhaimpia burgereita.

Unskin ura / urheilukeskus

Unskin uralla on noin 5,5 kilometrin mittainen helppo valaistu latu, johon kuuluu 3 kilometrin mittainen perälenkki. Perälenkillä on laavu ja ladun varrelta pääsee myös Hepokankaan 10 kilometrin pituiselle lenkille. Hepokankaan lenkiltä lähtee edelleen Tulijärven 10km lenkki. Lähtöpaikkoja: Unskin ura, Kalevalan liikuntakeskus

Hepokankaan lenkki

Hepokankaan ladun varrelta löytyy metsä-, suo- ja maalaismaisemaa sekä yksi upea laavupaikka noin puolessa välissä. Hepokankaan lenkki yhdessä Unskin uran kanssa on yhteensä 15 kilometrin mittainen. Hepokankaan laavulla on mukava tulistella, vaikka perheen pienimpien kanssa. Lähtöpaikka: Unskin ura / urheilukeskus

Hepokankaan hiihtoladut
Hepokankaan lenkillä on erämaamainen tuntu. Kuva: Risto Takala

Tulijärven lenkki

Tulijärven 30 kilometrin mittaisen lenkin varrelta löytyy metsä-, suo- ja maalaismaisemaa. Latuprofiililtaan keskivaikealla Tulijärven ladulla on vaihtelevasti tasaista ja mäkistä maastoa. Tulijärven 10 kilometrin mittaiselle monitoimiladulle, jossa voi hiihtää ja maastopyöräillä, pääsee Tulijärven laavun läheiseltä parkkipaikalta. Lähtöpaikkoja: Unskin ura, Tulijärven laavun läheinen parkkipaikka

Multikankaan lenkki

Multikankaan 2,2 kilometrin mittainen lenkki on latuprofiililtaan keskivaikeaa kumpuilevaa maastoa. Lähtöpaikat: Multikankaan laduille on pääsy järviladuilta tai suoraan latujen läheisyydessä sijaitsevalta parkkipaikalta.

Kylien ladut

  • Lentiiran Lomakylän matkailijoille ylläpidettävät perinteisen ladut kulkevat metsissä, soilla ja paikoin järven jäällä. Lentiiran latuja ovat:
  • Lentiiran Kolmonen 3 km
  • Lentiiran Vitonen 5 km
  • Kyläreitti 7,5 km
  • Torvilammen kymppi 10 km
  • Lentiiran Lomakylän ladut on suunnattu pääosin matkailijoiden tarkoitukseen, joten jos olet saapumassa Lentiiraan kannattaa kertoa olevansa kiinnostunut murtomaahiihdosta, jolloin latujen kuntoa voidaan tarkastella etukäteen. Lentiiran lomakylästä voi myös vuokrata sekä murtomaahiihto-, että metsäsuksia muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi. Välinetarpeesta kannattaa ilmoittaa mökkivuokrauksen yhteydessä.
  • Lentuan kyläyhdistyksen ylläpitämä edestakainen latu n. 15 km. Kylän latutilanteesta tiedustelut kyläyhdistyksiltä ja -toimikunnilta.

Keväisin hangenkelillä, hangenkannolla tai hankiaisella voit lähteä hiihtämään niin järvenjäitä kuin selkosia pitkin vapaasti myös murtomaahiihtosuksilla, kunhan huomioit kelin lämpenemisen ennakkoon, ettei paluumatkalla ala upottamaan. Jäillä liikuttaessa on toki tunnusteltava ja tarkistettava jäiden tilannetta ja virtapaikkoja etukäteen. Hiihtäminen pitkin poikin antaa mukavan vapauden tunteen erityisesti vapaalla hiihtotyylillä edettäessä.

Keväthangilla on hyvä hiihdellä pitkin hankia missä vain.
Keväthangilla on hyvä hiihdellä vapaata hiihtotyyliä missä vain. Kuva: Johanna Vilhunen

Vuosittaiset hiihtotapahtumat

  • Peurahiihto järjestetään joka vuosi helmi-maaliskuun tienoilla. Peurahiihdossa on mahdollisuus hiihtää erimittaisia reittejä. Pisin lenkki on 30 kilometrin mittainen Tulijärven lenkki. Lähtöpaikka on Unskin uran / urheilukeskus, josta saa ilmoittautua ja noutaa numerolapun. Matkan varrella laavu- ja tulipaikoilla sekä hiihdon jälkeen urheilukeskuksessa on tarjolla lämmintä mehua ja pientä purtavaa. Peurahiihdon yhteisöllisen tapahtuman järjestävät paikallinen hiihtoseura Kuhmo-Ski ja Kuhmon kaupunki.
  • Täyden kuun aikaan ajoittuva kuutamohiihto järjestetään kerran vuodessa. Tässä tunnelmallisessa hiihtotapahtumassa matkaa valaisevat ladun varrella olevat soihdut ja säiden salliessa myös täysi kuu. Kalevalan liikuntakeskuksessa on nuotio, minkä ääressä voit nauttia omia eväitä. Yritykset voivat järjestää tapahtuman yhteydessä ruokatarjoiluja ja illan kruunaa rentouttavasti kynttilöillä valaistu uimahalli. Tapahtuma on järjestetty yhdessä Kuhmo-Skin ja Kuhmon kaupungin kanssa.
  • Jämäsvaaran hiihto järjestetään nimensä mukaisesti Jämäsvaaran silmiä hivelevissä maisemissa. Matkaa vauhdittavat muuttuvat maisemat, vanhat metsät, kallioiset rinteet, pienet vesistöt ja suoalueet. Määränpäänä on Jämäshovin autiotupa, jossa pidetään nuotioita ja sen äärellä on hyvä nauttia omia eväitä.