Kuhmon lumiajot

Moottorikelkkailu Kuhmossa

Moottorikelkkailua

Kuhmon kelkkailu-urat ovat pääsääntöisesti valtion mailla ja uria on n. 400 km, koneellisesti kunnossapidettäviä n. 250 km olosuhteista riippuen. Yhteydet ovat hyvät kaikkiin naapurikuntiin ja reittivaihtoehtoja löytyy useita. Yksi suosituimmista kelkkailu-urista on ns. Itälenkki 170 km, joka on saanut kiitosta vaihtelevine maastoineen ja vaihtelevan olosuhteenkin vuoksi.

Metsähallituksen urat ja kelkkailureitit

Kuhmon kelkkaurat ovat Metsähallituksen moottorikelkkauria, jotka ovat maksullisia, epävirallisia reittejä, joilla ajamiseen ulkopaikkakuntalainen tarvitsee Metsähallitukselta henkilökohtaisen tai perheen yhteisen uraluvan. Lisäksi on mahdollista osallistua vapaaehtoisella maksulla reittien kunnossapitoon (ks. alla).

Lisätiedot:
www.eraluvat.fi/maastoliikenne/moottorikelkkailu
– Metsähallitus, Eräluvat asiakaspalvelu p. 020 69 2424 (arkisin 9–16)

Moottorikelkkailua
Reitit ja ylläpito

Kelkkaurat Kuhmossa:

Suomen kelkkareitit – www.kelkkareitit.fi
Fluent Outdoors – Kuhmo (fluentprogress.fi)

Kuhmon kelkkaurien talvikunnossapidosta vastaa Kuhmon kaupunki yhteistyössä Kuhmon kelkkateamin kanssa. Voit myös suorittaa vapaaehtoisen uralupamaksun xx € Kuhmon verkkokaupassa. Linkki tulossa.

Ajankohtaiset päivitykset kelkkailuun liittyen Kuhmossa: Kuhmon kelkkateam ry

Freeride-alueet Kuhmossa

Kuikka 2500 ha

Kelkkailun harrastajat voivat ajaa noin 2500 hehtaarin alueella Kuhmon itärajalla Koukkula – Kuikka alueella. Kulku alueelle on Kivikiekin tien kautta. Alue liittyy itärajan kelkkailu-urastoon. Eteläreunalle on aurattu parkkialue, jossa on WC ja nuotiopaikka ja opasteet.

Kuikan alue on selkeä, metsätiestön rajaama. Alue rajoittuu yksityismaihin ja luonnonsuojelualueeseen. Rajat on merkitty punaisella ja sinisellä nauhalla. Suojelualueilla ja yksityismailla ei saa ajaa. Alueen sisällä on kiellettyä ajaminen alle kolmen metrin korkuisessa taimikoissa.

UUTTA KAUDELLE 2023 – Romuvaara 1300 ha

Uutena alueena on avattu Romuvaara, joka rajautuu etelässä ja lännessä moottorikelkkauraan. Pohjoisessa ojaan/vanha kulku-uraan, idässä puroon/järveen ks. karttaliite. Kuhmon keskustasta Romuvaaraan on matkaa kelkkauraa pitkin n. 25 km. Autolla pääsee alueelle Lentiirantieltä Riihivaarantien ja Sarvijärventien kautta (alue Sarvijärventien varressa), jos kaupunki aurannut tien. Muutoin kulku kelkalla kelkkauraa pitkin.

Metsähallitus ja Kuhmon kaupunki ovat tehneet käyttöoikeussopimukset (vuokrasopimukset) Kuhmon vapaankelkkailualueista. Molemmista kelkkailualueista ja niille johtavan tien talvihoidosta vastaa Kuhmon kaupunki. Kaupunki tiedottaa myös alueiden käyttöönotoista.

Kelkkailussa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Alueella on puroja, joiden jää ei ole kantavaa. Alueella liikkuessa voi kohdata eläimiä, mm. hirviä, joita kelkkailulla ei saa häiritä. Alueella ajoon vaaditaan Metsähallituksen uralupa.
Kuikka freeride kartta >>
Romuvaara freeride kartta >>

Moottorikelkkasafarit

Kuhmossa moottorikelkkavuokraukset- ja safarit ovat tarjolla Kalevalan alueella. Kelkkailu on helppo ja nopea tapa päästä luontoon! Safareilla pääset ajamaan vaihtelevasti erilaisessa maastossa, saaden tuntumaa kelkan käsittelyyn. Anna itsellesi lupa nauttia niin vapauden tunteesta kuin ympäröivästä luonnosta. Kaikki safarit toteutetaan oppaan johdolla.

Osallistujalla tulee olla voimassa oleva vapaa-ajanvakuutus. Kelkkasafarit eivät sovi pienille lapsille. Ryhmän minimi safareille on 4 hlö, kysy tarjousta myös pienemmälle porukalle. Hinnat sisältävät opastuksen, ajovarusteet, poltto- ja voiteluaineet sekä reittiluvan. Ryhmäkoko 4-24 hlö. Tee varauksesi hyvissä ajoin saatavuuden varmistamiseksi! Alle esimerkkejä Kuhmossa järjestettävistä safareista.

Moottorikelkkaretki 1 h – kelkkailu tutuksi
Ajetaan jäällä ja maastossa kelien mukaan muuttuva reitti. Ajomatka 15-20 km.

Retki tulille 2 H
Ajetaan maastossa Lieksan suuntaan ja Honkisen kodan tulilta palataan jäälakeutta pitkin. Ajomatka 20-40 km ja kesto 2 h, sisältyy lämmin juoma ja purtavaa tulilla.

Kahden tulen retki 3-4 h
Kelkan suunta Lieksan rajaa kohti. Laavulla mehutauko ja Honkisen kodalla pannukahvit ja nuotiomakkarat. Ajomatka noin 50-70 km ja kesto 3-4 h

Viiden tunnin retki
Kelkan suunta Lentiiraa kohti. Maastossa mehutauko ja Lentiiran kodalla pannukahvit ja nuotiomakkarat. Ajomatka noin 70-100 km ja kesto 5 h

Itärajan kierros 6-8 h max. 12 hlö
Retki itärajalle, komeita harjumaisemia ja erämaan eksotiikkaa.
Reipas rengasreitti, kesto 6-8 h, n. 170 km, ajetaan 1 hlö/kelkka
Hintaan sisältyy keittolounas lisukkeineen nuotiolla ja retkieväät.

Moottorikelkkavuokraus

Moottorikelkat touring (2 hlö)
1. tunti 75 € + lisätunnit 25 €/h, 175 € day

Moottorikelkat sport (1 hlö)
1. tunti 95 € + lisätunnit 25€/h, 200 €/day

Lisätiedot:
Kalevalan juhlatakomo Oy, 045-2709100, info@juhlatakomo.fi, www.juhlatakomo.fi

Jorinoita kelkkailusta Kuhmossa

Kuhmo – kelkkailua itärajan tuntumassa

Kuhmossa tehdään hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kesken kelkkailun kehittämiseksi. Kuhmon kaupunki ja paikallinen kelkkakerho Kuhmon Kelkkateam ry huoltavat vuosittain 400 kilometriä reittejä kelkkailukuntoon. Lisäksi käytettävissä on kaksi Freeride-aluetta yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Pääreitit hoidetaan kaksi-kolme kertaa kaudessa ja taajaman läheisyydessä useammin. Kuhmo on lumivarma kohde ja kelkkailukausi on erityisen pitkä, kestäen yleensä joulukuulta huhtikuulle.

Reitistöt sopivat hyvin niin rauhallisempaan kuin vauhdikkaampaankin kelkkailuun. Monipuoliset maastot tuovat vaihtelua kelkkailuun ja koettavaa riittää useammaksi päiväksi – on mäntymetsää, suota, järviä ja myös mäkisempää maastoa. Yhdysreittejä pitkin pääsee naapurikuntiin Suomussalmelle, Sotkamoon, Nurmekseen ja Lieksaan. Kuhmossa on yksi kiertolenkki eli Itälenkki 170 km ja naapurikuntien kautta kiertäen saat pari lisälenkkiä seuraaville kelkkailupäiville. Taukopaikkoja reittien varrella on mukavasti eli siitäkään ei jää kelkkailun nautinto kiinni.

Freeride-alueet

Kuhmossa on yhteensä 3800 hehtaaria vapaasti ajettavaa aluetta. Kaksi freeride-aluetta, Romuvaara (1300 ha) ja Kuikka (2500 ha), tarjoavat mahdollisuuksia haastavampaan menoon luonnonlumella. Molempien alueiden vieressä on isohkot parkkialueet, tulipaikkoineen ja puuceineen. Alueet ovat myös ns. Itälenkin varrella eli voit myös saapua paikalle kelkkareittiä pitkin. Romuvaara toimii päiväretkikohteena – etäisyys Kuhmon keskustaan ei ole kuin 25 km.

Molemmille alueille on rakennettu syksyllä 2023 Kuhmon kelkkateamin talkooporukalla päivitetyt tulipaikat ja puukatokset, kertoo puheenjohtaja Harri Halonen. Muutenkin talkoilla raivataan reittien tuulenkaatoja ja päivitetään reittien siltoja. ”Freeridea aktiivisesti reilun viisi vuotta harrastanut Juliaana Väärälä toteaa, että Kuhmon Romuvaarassa oli mieleistä korkeusvaihtelu ja mäkiä kiivettäväksi” kevään 2023 Kelkkalehdessä.

Reitistöillä ja vapaa-ajoalueilla ajamista varten tarvitset vain Metsähallituksen reittiluvan. Voit myös halutessasi tukea kelkkailua Kuhmossa vapaaehtoisella kannatusmaksulla Kuhmon verkkokaupassa toteaa reittien hoidosta vastaava Kuhmon kaupungin kunnossapitopäällikkö Tero Uhlbäck.

 

Majoitusta ja bensaa

Majoituskohteita on suoraan kelkkareitin varrella, jopa freeride alue Kuikan vierestä itärajan pinnassa. Voit valita mökin tai kuhmolaisista hotelleista (Hotelli Kainuu tai Hotelli Kalevala). Polttoainetta reitin varrella kelkkoihinsa saa kahdelta asemalta keskustasta (Kuksa ja Shell) ja myös Lentiiran lomakylästä ennakkovarauksesta. Jos et omista vielä kelkkaa, voit vuokrata sen Juhlatakomolta. Kelkkailun ohessa kannattaa osallistua paikallisiin kulttuuritapahtumiin tai maistaa paikallisia tuotteita, kuten rönttöstä tai jotain tervalla maustettua erikoisuutta suosittelee Inka Makkonen Kuhmon kaupungin viestintä- ja matkailukoordinaattori.

Kuhmon Lumiajot tulee jälleen!

Jo 5:nnen kerran järjestettävä Kuhmon Lumiajot on koko perheen tapahtuma, joka kokoaa kelkkaharrastajat läheltä ja kaukaa yhteen viettämään yhteistä aikaa kelkkailun parissa. Tapahtuma-ajankohta on lauantai 2.3.2024 ja tapahtumakeskuksena toimii Hotelli Kalevala.  Tarjolla on reittejä eritasoisille kuljettajille – kokeneille Extreme 170 km, peruskuskeille Sport-sarja 130 km, Perhe-sarja 70-130 km ja nostalgiaa rakastaville kuskeille Vintage-sarja 70-130 km. Siinäpä onkin mistä valita! Kaikilla reiteillä on mahdollista käydä kokeilemassa freeride ajotaitojasi vapaakelkkailun alueella Kuikassa. Ajopäivän jälkeen perinteisesti ohjelmassa on hyvää ruokaa, saunomista ja iltaohjelma plays Jussi & Sankarit. Katso tarkempi ohjelma www.hotellikalevala.fi/kuhmonlumiajot.

Seuraa paikallista meininkiä esimerkiksi @kuhmonkelkkateam – instagram- ja facebook-tileiltä, sieltä saat myös ajankohtaisimmat reittitiedot. Tervetuloa kuulemaan, kun puut puhuvat Kuhmossa!