Akonkoski, kuva Osakari Reiman

Akonkoski

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Ekokalastuskohde Akonkoski kohisee Pajakkajoen puolivälissä vain muutaman kilometrin päässä Kuhmon keskustasta. Perhokalastukseen pyhitetty koski tarjoaa elämyksiä niin pintaperhostelijalle kuin nymfin tai taimenstreamerin heittäjälle. Harjus iskee perhoon hanakasti, ja päävirran kuohuissa ui myös vahvoja taimenia, joita elää Pajakkajoessa luonnonvaraisena. Akonkoskelle myydään vain seuruelupia.

Antti Vanninen

Akonkoskella vallitsee erityiset ekokalastussäännöt ja kalastoa hoidetaan kalastusta säätelemällä. Sääntöjen tarkoituksena on vahvistaa luontaista kutua ja lisätä emokalojen määrää. Akonkoskella salittuja ovat vain yksihaaraiset ja väkäsettömät perhot ja kaikkien kalojen vapautusta suositellaan.

Akonkoski on pituudeltaan lyhyt, mutta leveytensä vuoksi ottipaikkoja riittää etenkin korkeammalla vedellä runsaasti. Eteläranta on matalaa kivikkoa, jonka lomaan jää runsaasti peilejä ja suojakuoppia kaloille. Kalastus onnistuu kahlaamalla tai veneestä, jonka voi ottaa lainaan rannalta. Vuolaampi pääuoma virtaa pohjoisrannalla. Päävirran niska tarjoaa parhaimmillaan upeaa pintoperhokalastusta ja sen laidat puolestaan on paras ronkkia pohjaa pitkin. Kovimpaan virtaan kannattaa uhrata muutama heitto streamerilla taimenen toivossa. Myös kosken alaosa sivuvirtoineen on otollista kalastusaluetta. Päävirtaa ei kannata lähteä ylittämään kahlaamalla, mutta vastarannalle pääsee veneen avulla.

Akonkoski, kuva Oskari Reiman

Akonkoskelle saavutaan Pajakkajoen eteläpuolella kulkevan Saarikoskentien kautta. Tien varressa koskelle vievän polun alkupäässä on parkkitilaa yhdelle tai kahdelle autolle. Katso polun lähtöpiste kartalla (Google Maps). Kolmisensataa metriä pitkä polku johtaa kosken niskalle, mistä löytyy kalastajien käytössä oleva soutuvene. Akonkoskella ei ole huollettua tulipaikkaa.

Akonkoski, kuva Antti Vanninen

Kalastuslupa Akonkoskelle

Koski varataan aina kokonaan omalle seurueelle, johon voi kuulua enintään neljä kalastajaa. Seurueluvan hinta on 160 €. Lupa alkaa aina kello 12 ja on voimassa vuorokauden ympäri (24 tuntia).

Luvan voi ostaa kalakortti.com-sivustolta. Lupia myyvät lisäksi eräliike Pääkkönen & Piirainen ja Hotelli Kainuu Kuhmon keskustassa. Lupa oikeuttaa kalastamaan lisäksi ekokalastussääntöjä noudattaen myös muilla Pajakkajoen koskilla, joita ovat Pajakkakoski ja Saarikoski.

Tärkeimmät säännöt Akonkoskella:

  • Pyyntivälineenä sallittu vain perho, jossa on yksihaarainen, väkäsetön koukku (tai väkänen painettu lyttyyn).
  • Taimenen alamitta 60 cm, harjuksen alamitta 45 cm.
  • Saaliskiintiö: 1 kala/kalastaja/vrk, mutta suositellaan kaikkien kalojen vapauttamista.
  • Kalastuskausi 1.4. – 10.9.

 

Lue lisää kalallakainuussa.fi