Änättikoski, kuva Oskari Reiman

Änättikoski

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Kuhmon koillisosassa itärajan tuntumassa kohisee taimenistaan tunnettu Änättikoski. Kauniin havumetsämaiseman keskellä piilotteleva koski kuuluu ehdottomasti käymisen arvoisiin kohteisiin Kuhmon laajassa virtavesikirjossa. Änätin ja Lentiiran villit taimenet viihtyvät ruokailemassa Änättikosken vuolaissa kuohuissa. Useimmiten siiman päässä teutaroikin taimen, mutta harjustakin on. Saalisvarmuutta parannetaan lisäksi pyyntikokoista taimenta istuttamalla.

Änättikoski, kuva Antti Vanninen.

Änättikoski kattaa Änättijärven ja Lentiirajärven yhdistävän vesireitin ensimmäisen osuuden. 500 metriä pitkä, kapeahko Änättikoski päättyy välisuvantoon, joka on kekseliäästi nimetty Suvannoksi. Siitä joki tekee mutkan länteen jatkuen laveampana virtana vielä reilun kilometrin. Lopussa virta tiivistyy autotien ali kuohuvaksi Aittokoskeksi, joka on rauhoitettu kalastukselta.

Änättikoski sopii niin perho- kuin virvelikalastukseen. Heittopituudet ovat lyhyitä ja kalastus tapahtuu suurelta osin lyhyillä täsmäheitoilla. Änättikosken ottipaikat alkavat heti niskalta, johon kalaa kerääntyy napsimaan hyönteisiä.

Kosken yläosa on leveämpää ja kivikkoista pääuoman virratessa itärannalla. Perhoa tai uistinta kannattaa kuitenkin tarjota koko kosken leveydeltä, sillä taimen voi hakea suojapaikkaa myös päävirran sivuun jäävistä poteroista

Änättikoski , Oskari Reiman

Alempana virta puristuu kapeammaksi. Änättikosken keskivaihetta värittävät lyhyet koskiportaat, joiden väliin jää muutaman metrin pikkupooleja. Jokainen kiventaus ja virran kaivama kuoppa on mahdollinen kalan olinsija, isomuksenkin, joten ne tulee käydä läpi tarkasti. Loppua kohden uoma jälleen hieman leviää. Loppupäässä näkee usein vähemmän kalastajia, joten voisi olettaa pilkkukylkien olevan siellä vähemmän säikkyjä.

Matkaa Änättikoskelle kertyy Kuhmon keskustasta 45 kilometriä. Etelästä tullessa käännytään Lentiiran kylän jälkeen oikealle Myllyntielle. Tien päässä on parkkipaikka. Katso parkkipaikan sijainti kartalla (Google Maps). Lyhyt, esteetön polku vie kosken yläosan länsirannalle, jossa on kota sekä tulipaikka.

Rannassa on heittolaituri esteetöntä kalastusta varten, mutta muuten rannan polut puikkelehtivat paikoin tiheänkin metsän keskellä. Majoitusta kaipaavalle Lentiiran lomakylä palvelee kymmenen minuutin ajomatkan päässä.

Änättikoski, Oskari Reiman

Kalastuslupa Änättikoskelle

Yleisen kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitset Änättikosken kalastusluvan. Luvan hinta on 25 € /vrk. Myynnissä on myös pidempiä lupia. Alle 15-vuotias kalastaa puoleen hintaan.

Luvan voi ostaa Lentiiran lomakylän sivulta tai kalakortti.com-sivustolta. Lupia myy lisäksi esimerkiksi kalastus- ja metsästysliike Pääkkönen & Piirainen Kuhmon keskustassa. Katso ohje mobiilikalastusluvan ostamiseen kalallakainuussa.fi-sivustolta.

Tärkeimmät säännöt:

  • Alamitat: rasvaeväleikattu taimen 50 cm, rasvaevällinen taimen 60 cm, harjus 35 cm.
  • Saaliskiintiö: 1 taimen /kalastaja/vrk.
  • Aittokoski on rauhoitettu kalastukselta!
  • Kalastuskausi koko vuosi, paitsi rauhoitus 1.9.-30.11.
Lue lisää kalallakainuussa.fi