Oskari Reiman

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Ylä-Vieksin kylällä lounaisessa Kuhmossa metsän lomassa kohisee kaunis Hiidenkoski. Kuhmossa koskikalastajalla riittää valinnanvaraa, ja Hiidenkoski lukeutuukin niihin, joilla saa usein kalastaa varsin rauhassa. Ja vaikka koskelle olisi eksynyt toinenkin vavan heiluttaja, riittää 600-metrisellä koskella tutkittavaa molemmille.

Oskari Reiman

Hiidenkoski laskee Kuivajärvestä Korpijärveen alittaen Kuhmo–Hyrynsalmi-tien. Koski on kunnostettu ja kivetty. Sen rantojen tuntumassa on muutamia rakennuksia ja pihoja, mutta joen varressa korkean puuston suojassa perhoa tai viehettä heittäessä tavoittaa erämaisen tunnun.

Hiidenkoski houkuttaa kalastajaa, sillä taimen vierailee ruokailemassa koskessa. Kenties todennäköisempi tempoilija siiman päässä on harjus, jotka viihtyvät Hiidenkosken loivassa virrassa ja pienissä suvannoissa. Muita saaliskaloja ovat joessa runsaslukuinen särki sekä ahven ja hauki. Kymmenisen metriä leveä koski on kalastettavissa koko matkaltaan. Alajuoksu on parempi kalastaa länsirannalta asutuksen vuoksi.

Oskari Reima

Yläjuoksulla kosken ylittää vanha silta, josta kosken elämää on hyvä tarkkailla. Kuivajärven rannalla on komea laavu, joka ei kuitenkaan ole aivan kosken rannassa vaan itäpuolella kulkevan metsätien päässä.

Vieksin koskiin kuuluu lisäksi Korpijärpeä seuraavan Kellojärven eteläpäästä laskeva Konapinkoski. Molemmat Vieksin kosket ovat kalastettavissa samalla luvalla.

 

Oskari Reiman

Kalastuslupa Hiidenkoskelle ja Konapinkoskelle

Yleisen kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitset Kellojärven koskikalastusluvan. Luvalla voi kalastaa sekä Hiidenkoskella että Konapinkoskella. Luvan hinta on 8 € / vrk, 20€ / 3 vrk tai 40€ / kausi.

Luvan voi ostaa kalakortti.com-palvelusta. Luvat myös mm. Pääkkönen & Piirainen Kuhmon keskustassa.

Tärkeimmät säännöt:

  • Alamitat: rasvaeväleikattu taimen 50 cm, rasvaevällinen taimen 60 cm, harjus 35 cm
  • Kalastuskausi koko kausi, paitsi taimenen rauhoitusaika 1.9.-30.11.

 

Lue lisää kalallakainuussa.fi