Kiekinjoki, kuva Oskari Reiman

Kiekinjoki

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Kuhmon erämaihin mahtuu monia retkeilevään kalastukseen ja melontaretkeilyyn sopivia kohteita. Yksi niistä on itäisessä Kuhmossa valtionrajan tuntumassa virtaava Kiekinjoki. Ajomatkaa kertyy Kuhmon keskustasta 40-60 kilometriä riippuen, mihin osaan jokireittiä haluaa kalaretkensä kohdistaa.

Metsä- ja suomaiseman keskellä mutkitteleva vesiretkeilyreitti lukuisine järvineen houkuttaa erämaan tuntua ja omaa rauhaa etsivää kalastajaa. Reitin järvissä voi narrata ahvenia ja haukia. Koskiosuuksilla kalastajan saattaa sen sijaan yllättää komea taimen tai harjus. Kiekinjoen kaltaiselle syrjäjoelle kannattaa kuitenkin ensisijaisesti lähteä tavoittelemaan retkeilyelämyksiä, saalis on kirsikka kakun päällä.

Kiekinjoki, kuva Oskari Reiman

Erämaista jokea ja kauniita järviä

Kiekinjoen reitti saa alkunsa Elimyssalon luonnonsuojelualueen eteläosan puroista ja joista. Varsinainen Kiekinjoki ja Kiekin vesiretkeilyreitti alkavat Kivi-Kiekin lounaiskulmasta, johon pääsee autolla. Katso reittipiste kartalla (Google Maps). Harvaan asutulla seudulla vuorottelevat jokiosuudet ja kauniit järvet. Näillä seuduilla on todennäköisempää kohdata peura tai hirvi kuin toinen kalastaja. Kalaretken voi kohdistaa jollekin tietylle Kiekinjoen osuudelle tai reitin järvelle, sillä autotie seurailee reittiä. Vaihtoehtoisesti kanootilla liikkuva kalastaja voi lasketella vaikka koko jokireitin, joskin uitto- ja kantopätkiä on luvassa.

Yläosan jokiosuudet ovat pääasiassa tasaista kapeaa virtaa. Koskiosuuksia on alkuosassa muutamia. Erityisesti metsäteiden ali sukeltavien koskien kohdalla on syytä nousta kanootista. Kalalta tuoksuvia joenmutkia voi pysähtyä heittelemään, mutta kanootilla liikkeellä oleva voi keskittää kalastuksen järvillekin. Niissä on mahdollisuus mukaviin ahvensaaliisiin. Myös hauki iskee hanakasti niin joelta kuin seisovasta vedestä. Mahdollisiin saaliskaloihin lukeutuvat niin ikään taimen ja harjus, joskin ne ovat yleisempiä Kiekinjoen alemmissa osissa.

Merkittyjä tulentekopaikkoja reitillä on vain muutamia. Iso-Kukkosen itärannalla on upea luonnonhiekkaranta ja tulipaikka. Tähän myös pääsee helposti autolla. Seuraava merkitty tulentekopaikka löytyy Kiekinkosken jälkeen samannimisen kylän uimarannan yhteydestä. Siitä reilun kilometrin päässä Mäntyjärven itäpäässä on laavu.

Kiekinjoki, kuva Oskari Reiman

8 kilometriä koskikalastusta

Vuolaat virtapaikat lisääntyvät Kiekinjoen alaosissa, ja koskikalastajalle vaihtoehtoja on lukuisia. Kalastaa saa niin perholla kuin uistimellakin. Kiekinjokeen on istutettu pyyntikokoista taimenta sekä pienpoikasia. Harjuskantaa on niin ikään tuettu istutuksin. Joessa elää myös luonnonvaraisia kantoja.

Kiekinjoen tihein koskikeskittymä jää Puuranjärven ja Kesselinjoen risteyksen väliin. Kahdeksan kilometrin mittaisessa koskien nauhassa toinen toistaan seuraavat Puurankoski, Ankapuura, Konttikoski, Vaaranpäänkoski, Saarikoski, Vääränkoski ja Toivonkoski. Etelärannalla on yksityispalstoja, mutta joen pohjoisranta on patikoitavissa ja kalastettavissa koko matkalta.

Melontaretkeilijän on mahdollista jatkaa Kiekin vesiretkeilyreittiä Kesselinjoen risteyksestä aina Kuhmon keskustaan saakka. Kiekinjokeen ja vesiretkeilyreittiin voit tutustua tarkemmin retkikartta.fi-palvelussa (klikkaa näkyviin reitit-taso).

Kiekinjoki, kuva Oskari Reiman

Kalastuslupa Kiekinjoelle

Kiekinjoen reitin järvillä saa kalastaa yhdellä vavalla pelkällä kalastonhoitomaksulla. Virtaosuudet kuuluvat Itä-Kuhmon koskien yhteisluvan piiriin. Luvan hinta on 15 € /vrk. Myynnissä on myös pidempiä lupia.

Lupia myyvät esimerkiksi kalastus- ja metsästysliike Pääkkönen & Piirainen ja Hotelli Kainuu Kuhmon keskustassa. Vuorokausiluvan voi ostaa myös tekstiviestillä tai soittamalla, katso ohje kalallakainuussa.fi-sivustolta.

Tärkeimmät säännöt (Itä-Kuhmon koskien yhteislupa):

  • Alamitat: rasvaeväleikattu taimen 50 cm, harjus 35 cm, rasvaevällinen taimen on vapautettava.
  • Saaliskiintiö: 1 taimen tai 2 harjusta /kalastaja/vrk.
  • Kiekinkoski on rauhoitettu kalastukselta (samoin Kesselinkoski ja Ruotinkoski Kesselinjoen haarassa).
  • Kalastuskausi 1.6.-31.8.
Lue lisää kalallakainuussa.fi