Oskari Reiman

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Lentuajärvestä Lammasjärveen laskevat Lentuankosket ovat yksi Kuhmon ja Kainuun tunnetuimmista koskikohteista. Vuolasvetinen Iso Lentuankoski kohisee ylempänä ja virta tiivistyy Välisuvannon jälkeen Pieneksi Lentuankoskeksi.

Lentuankoskissa ruokailee kookkaaksi kasvavia taimenia sekä harjuksia. Lisäksi koskeen istutetaan pyyntikokoista taimenta.

Oskari Reiman

Lentuankoskentielle käännytään Lentiirantieltä noin 10 kilometriä Kuhmon keskustasta. Lentuankoskentie johtaa Pienen Lentuankosken alla sijaitsevalle leirintäalueelle. Tien varressa on opaste polulle, joka vie Pienen Lentuankosken alapäähän.

Isolle Lentuankoskelle johtavalle Niska-ahon tielle käännytään hieman aiemmin. Ison Lentuankosken parkkipaikalta on parinsadan metrin kävely kosken niskalle. Tämä polkuosuus on esteetön, ja kosken kuohuja pääsee ihailemaan pyörätuolillakin. Parkkialueen yhteydessä on kota, joka on vuokrattavissa päiväkäyttöön.

Ison Lentuankosken laaja niska-alue on yksi suosituimpia kalapaikkoja. Rannalta tai pienen saarekkeen rannalta voi haravoida koko laajan ottialueen perholla tai vieheellä. Kosken itärannalla on kivisuiste eli möljä, jonka päällä kulkee leveät pitkospuut. Yläosassa on lisäksi kaide, ja liikuntarajoitteinenkin pääsee kalastamaan kosken parhaat paikat.

Oskari Reiman

Pitkospuut jatkuvat Ison Lentuankosken viimeisiin kuohuihin saakka. Vuolas koski on haastava kalastettava, mutta saattaa palkita painavalla pilkkukyljellä. Kivimöljän ja rannan väliin jäävässä sivuvirrassa on kalastus kielletty, sillä sitä kehitetään taimenten kutu- ja pienpoikasalueeksi.

Ison Lentuankosken alapäässä on laavu, josta koskipolku jatkuu noin puolen kilometrin matkan Pienelle Lentuankoskelle. Kosken rannalle poikkeaa metsäpolkuja, joita pitkin Pienen Lentuankosken ottipaikkoja pääsee kalastamaan. Koski on nimensä mukaisesti vähävirtaisempi mutta pääosin leveämpi ja polveilevampi. Virran laidat ja montut kannattaa käydä läpi tarkoin.

Myös Lentuankoskien länsiranta on kalastettavissa. Sinne päästäkseen tulee kuitenkin kiertää Kuhmon kautta, joten molempien rantojen tutkiminen ei onnistu samalla reissulla.

Oskari Reiman

Kalastuslupa Lentuankoskelle

Yleisen kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitset Lentuankosken luvan. Luvan hinta on 15€ / 6h tai 25€ / vrk. Lupa on “reilun vuorokauden lupa” eli sillä saa kalastaa seuraavan vuorokauden loppuun saakka. Koko kesäkauden (27.5. klo 12.00 – 31.8.2023) kalastuslupa kustantaa 100€. Alle 16-vuotiaat ja naiset saavat luvan puoleen hintaan.

Lupia myyvät Lentuankosken leirintäalue Hotelli Kainuu, eräliike Pääkkönen & Piirainen ja Kesport Piironen Kuhmon keskustassa. Katso ohje mobiilikalastusluvan ostamiseen kalallakainuussa.fi-sivustolta.

Tärkeimmät säännöt:

  • Alamitat: harjus 35 cm, rasvaeväleikattu taimen 50 cm, rasvaevällinen taimen vapautettava!
  • Saaliskiintiö: 1 taimen tai 2 harjusta /kalastaja/vrk. 6 tunnin luvalla 1 taimen tai 1 harjus /kalastaja/vrk
  • Koukkujen täytyy olla väkäsettömiä tai väkäset painettu umpeen. Viehekalastuksessa suositellaan yhden koukun käyttämistä.
  • Perhokalastuksessa saa käyttää siimassa kahta perhoa (vähintään puolen metrin välein).
  • Kalastus on kielletty Ison Lentuankosken itäpuolen sivuvirrassa.
  • Kalastuskausi kestää koko vuoden, paitsi rauhoitus 1.5.–27.5. Taimen on rauhoitettu 1.9.–30.11. ja harjus 1.4.–31.5.
Lue lisää kalallakainuussa.fi