Oskari Reiman

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Itä-Kuhmon koskien yhteisluvalla pääsee nauttimaan lukuisista erämaisista kohdevaihtoehdoista luonnonrauhan ympäröimänä. Lammasperän kosket ovat monelle Kuhmon nimikoskia tuntemattomampia, ja siksi niiden rannoilla ei näy kalastajia ruuhkaksi asti.

Oskari Reiman

Lammasperän alue muodostuu idästä virtaavan Kesselinjoen-Komulanjoen ja etelän puoleisen vähävirtaisemman Saunajoen haarasta. Saunajokena jatkuva jokireitti laskee luoteeseen Lammasjärveen, josta taimenia nousee jonkin verran Saunajokeen ja Lammasperän koskiin. Koskien kalastusedellytyksiä on parannettu taimenistutuksilla, joita tehdään mätirasia- tai poikasistutuksina. Lisäksi alueella on luontainen harjuskanta, jota on myös vahvistettu istutuksin.

Lammasperän koskiin kuuluvat muun muassa Niskakoski, Petkelkoski, Vääräkoski, Konttikoski, Kattilakoski ja Saunakoski. Näistä viimeksi mainittu, Saunakoski, on yksi alueen mielenkiintoisimmista kohteista.

Yhdessä maantiesillan eteläpuolisen Kattilakosken kanssa koskiosuudelle kertyy mittaa yli kilometri, joten tutkittavaa riittää useammankin päivän retkeksi.

Oskari Reiman

Koskessa vaihtelevat vuolaammat virtapaikat ja niiden väliin jäävät peilit ja pienet suvannot. Saunakoski sopii hyvin niin perho- kuin viehekalastajalle.

Saunakoski kohisee vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Kuhmosta kaakkoon. Paikalle löytää syöttämällä navigaattorin osoitteen Lammasjärventie 2647. Parkkipaikka on sillan pohjoispuolella, mistä johtaa polku kivenheiton päässä olevalle laavulle.

Toinen laavu sijaitsee pidemmällä alajuoksun puolella Lahnasuvannon suun etelärannalla. Lähemmäs pääsee myös autolla, joskin tie voi olla huonossa kunnossa.

Sillan eteläpuolella sijaitseva rakennus ja grillikota ovat paikallisen Haukelan Erä -metsästysseuran omistuksessa, mutta niitä on mahdollista tiedustella vuokrattavaksi.

Tilavaan tupaan majoittuu isokin kalaporukka.

Oskari Reiman

Kalastuslupa Saunakoskelle

Yleisen kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitset Itä-Kuhmon yhteisluvan. Luvan hinta on 15 € / vrk, 40€ / 3 vrk tai 60€ / kausi.

Lupia myyvät Hotelli Kainuu ja eräliike Pääkkönen & Piirainen Kuhmon keskustassa. Katso ohje mobiilikalastusluvan ostamiseen kalallakainuussa.fi-sivustolta.

Tärkeimmät säännöt:

  • Alamitat: harjus 35 cm, rasvaeväleikattu taimen 50 cm, rasvaevällinen taimen vapautettava!
  • Saaliskiintiö: 1 taimen tai 2 harjusta /kalastaja/vrk.
  • Sallittu 1 vapa, jossa korkeintaan 2 perhoa/viehettä.
  • Kalastuskausi 1.6.-31.8.

 

Lue lisää kalallakainuussa.fi