Mies vilvoittelee suolammessa Jämäsvaaralla
Mies vilvoittelee suolammessa Jämäsvaaralla

Jämäsvaara

Jämäsvaara sopii koko perheen retkikohteeksi. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vain paikoin on vaikeampia osuuksia. Lyhyiden retkietappien ansiosta Jämäsvaara sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeilyyn ja ryhmien retki- ja opetuskohteeksi. Retkelle varustautuessa on syytä huomioida, että reitin vanhat ja pitkälti lahonneet pitkokset on purettu tai puretaan pois. Reitti on ns. saapasreitti, jolla saattaa välillä olla kosteitakin kohtia.

Reittien lähtöpisteet
Retkeilyn Jämäsvaaran reiteillä voi aloittaa alueen itäpuolelta Jämäsjärventieltä Loukkukankaan ja Jämäsvaaran pysäköintialueilta sekä alueen länsipuolelta Miettulantien pysäköintialueelta. Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.

Jämäsvaaran saapasreitti

Jämäsvaaran alueella on suhteellisen helppoja retkeilyreittejä noin 15 km. Polut kulkevat vaara-alueella, kangasmaastossa ja pienillä suo-osuuksilla. Jämäsvaaran retkeilyreitit on merkitty oranssein maalimerkein.

Palvelut
Laavut tulentekopaikkoineen Kaksilampisen ja Hepolammen rannalla sekä tulentekopaikka Hiekka Jämäsjärven rannalla. Huuhkajalammen tulentekopaikka ei enää ylläpidetä, vaan se poistetaan lähivuosien aikana. Jämäsvaaran varsinaisten reittien ulkopuolella on Hanhilammen tulentekopaikka. Laavu tulentekopaikkoineen on myös Kalliojärven rannalla, syrjässä polulta, mutta erittäin kauniilla paikalla. Viitasaaressa on autiotupa, Jämäshovi.

Nähtävyydet
Jämäsvaara ja Hepovaara sekä alueen vanhat metsät.

Reitin tiedot

Jämäsjärventie 599, 88900 Kuhmo
Vaativuussaapasreitti
Pituus15 km
Arvioitu kesto5 h