Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen
Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen

Ruskabongausvinkkejä ja syksyisiä makuelämyksiä Kuhmossa

Puolukka / Harri Tarvainen
Puolukka / Harri Tarvainen

Syksy on aikaa luopua ja lähteä kohti uutta sykliä. Ruska on kuin viimeinen värien pilkahdus ennen pimeän ajan alkua. Ruska-aika alkaa syksyllä valon vähentyessä ja lämpötilojen laskiessa, jolloin kasvit lopettavat yhteyttämisen.

Kuhmosta löytyy erinomaisia kohteita tutkailla ruskan värien vaihtumista. Ruska-aika alkaa Kainuussa hieman myöhemmin kuin Pohjois-Suomessa, kun ottaa huomioon, että Etelä-Suomessa se alkaa noin kuukauden viiveellä Lappiin nähden. Ruska ja sen näyttävyys vaihtelevat vuodesta, kohteesta ja lajista toiseen. Joka vuosi koreiden puiden, maaruskan ja varvikoiden näyttämö on hieman erilainen. Ruska-aika on usein pitkä, mutta sillä on yleensä näyttävämpi lyhyt ajanjakso. Ruskan alkuun vaikuttavimpia tärkeimpiä tekijöitä on päivän pituus. Vaikka heleimpien värien aikaa onkin vaikea ennustaa on ruska-ajan näyttävin kohta usein suunnilleen samaan aikaan.

Jauhovaaran päältä näköalatasanteelta voit ihastella ruskaa ylhäältä käsin. Jauhovaaran luontopolku on monipuolinen syksyn ja ruskaretkeilijän käyntikohde, jossa ruskaa voi ihastella näköalatasanteelta, suolla sekä jyrkkien rinteiden ja alavan maan varvikossa. Myös Elimyssalon luonnonpuiston monenlaiset suot, rehevät puronvarret, järvien ja lampien reunustat sekä naavaiset korpikuusikot kutsuvat kulkijaansa.

Jauhovaara näköala ruska-aikana
Jauhovaaran näköala ruska-aikana / Johanna Vilhunen
Ystävyydenpuisto, Elimyssalo / Johanna Vilhunen
Ystävyydenpuisto, Elimyssalo / Johanna Vilhunen

Maaruska aika alkaa hieman ennen puiden ruska-aikaa. Maaruska näyttäytyy kauniina varvikoissa, mustikan ja juolukan lehdissä sekä soilla. Jo Kuhmon keskustan läheisyydestä löytyy soita tarkkailtavaksi. Yksi helpoimmin saavutettavista suokohteista sijaitsee Kalevalan alueella lähellä Hotelli Kalevalaa, Talvisotamuseota, Vaietut arktiset sodat -näyttelyä, Cafe Torilla -ruokaravintolaa sekä Kuhmon luontokeskus Petolaa. Alueen frisbeegolfrata kulkee suon tuntumassa. Alueelta löytyy myös muita soita, joilla paikalliset urheiluseurat ovat harrastaneet esimerkiksi suopotkupalloa. Kalevalan kankaan alue on oiva lähiretkeilykohde. Hepokankaan lenkiltä löytyy sekä kävellen, että pyöräillen ihmeteltävää lähiluontoa.

Jouhikko ja suo / Harri Tarvainen
Jouhikko ja suo, Kalevalan alue / Harri Tarvainen
Maaruska Kuhmossa / Harri Tarvainen
Maaruska Kuhmossa / Harri Tarvainen

Ruska-ajan tietämillä on hyvä aika kerätä suppilovahveroita ja karpaloita. Puolukka-aika lienee ennen ruska-aikaa. Syyskuun loppu ja lokakuun alku ovat karpaloiden ja sienien ilmestymisen aikaa. Keruuaika ulottuu pidemmällekin syksyyn. Jokaisella paikallisella tuntuu olevan omat suosikki marja ja sienipaikkansa. Aloitteleva marjastaja tai sienestäjä voi yllättyä löytäessään marjoja ja sieniä retkeilyn lomassa. Luonnossa yöpyjille marjat antavat oivat tuoreen lisän aamupuuron seassa.

Lauttavaara / Harri Tarvainen
Lauttavaara / Harri Tarvainen
Karpaloita Kuhmon suolla
Karpaloita Kuhmon suolla

Onpa omat marjat pakkasessa tai ei, voi tuoreita läheltä saatuja makuja päästä maistamaan myös paikallisissa ravintoloissa.

Hotelli Kalevalan Ravintola Kantelettaren kala-annos
Hotelli Kalevalan Ravintola Kantelettaren kala-annos

 

Koivut, pihlaja ja haapa ovat upeita värikkäissä lehtiasuissaan. Ruska-ajan hiipuessa voit löytää vielä viimeisiä sinnittelijöitä katulamppujen alta sillä siellä koivu pitää vihreät lehtensä pidempään. Kuivalla maalla löytyy värikkäämpiä puuyksilöitä kuin kosteassa ympäristössä. Kuhmon rantaraitilla olevat puut ovat kuin karamelleja. Tippuneet punaiset lehdet muodostavat juhlallisen polun kulkea. Värikkäitä puita löytyy koko rantaraitin matkalta ja värit korostuvat niiden kimmeltäessä toistamiseen veden pinnasta. Puun keltainen väri muodostuu lehtivihreän hajoamisen vaikutuksesta kun taas punaisen värin puut joutuvat tuottamaan itse.

Rantaraitin värikkäät koivut / Jarkko Piirainen

Rantaraitin värikkäät koivut / Jarkko PiirainenRuska-aika Kuhmon rantaraitilla.Ruskan värejä Ranta-raitilla  / Johanna Vilhunen

 

Tietoa retkeilyreiteistä löydät täältä >>

 

Lähteet:

Suomen Luonto, 9/2019. Ruska eri aikaan vierekkäisissä puissa. Terhi Ryttäri. 5.10.2020.

Suomen Luonto, 8/2018. Ruskan mysteeri odottaa selvittäjäänsä. Riikka Kaartinen. 19.10.2018.

Suomen Luonto, 8/2016. Minkä kasvin ruska-asu on upein? 6.10.2016.