Suomalaisia evakkoja talvisodan aikaan / NTRNZ Media oy
Suomalaisia evakkoja talvisodan aikaan / NTRNZ Media oy

Vaietut arktiset sodat -digitaalinen näyttely Kuhmossa

Visuaalinen digitaalinen näyttely

Kuhmoon on avattu kesällä 2022 ensimmäisenä Suomessa Vaietut arktiset sodat -näyttely, joka tarjoaa ennennäkemätöntä materiaalia historiasta kiinnostuneille. Näyttely pohjautuu saman nimiseen YLE:llä ja kansainvälisillä kanavilla nähtävään TV-sarjaan. Näyttelyn fokus on arktisessa sodankäynnissä, talvisodassa ja toisen maailmansodan vähiten tunnetuissa tapahtumissa. Näyttelyssä on esillä uskomattomia määriä tilastotietoja sisältäviä kartta-animaatioita.

Näyttely koostuu kosketusnäytöille kootuista kokonaisuuksista, joita katsoja voi omaan rytmiinsä tutkia ja opiskella. Lisäksi nähtävillä on lyhytelokuva, joka keskittyy toisen maailmasodan ensimmäisiin hetkiin arktisella alueella. Näyttely muodostaa Talvisotamuseon kanssa mielenkiintoisen sotahistoriallisen vierailukokonaisuuden.

TV-sarjaa varten toisen maailmansodan tapahtumista tehtiin yli 100 animoitua 3D-karttaa ja yli 600 mustavalkovalokuvaa väritettiin ja muutettiin kolmiulotteiseksi. Sarjan visuaalisuus on saanut myös kansainvälisesti kiitosta voittamalla muun muassa Hampurin World Media Festivalin parhaan historiadokumentin pääpalkinnon. Digitaalisista näyttelyistä on valmisteilla näyttelyjen ketju eri puolille Pohjolaa, jossa jokainen näyttely keskittyy omaan aihepiiriinsä ja ajanjaksoonsa.

Digitaalinen näyttely antaa katsojalle enemmän aikaa ihastella, tutkia ja sisäistää eri visuaalisten elementtien ja tilastojen sisältöä kuin TV-sarja. Siksi on mielestäni perusteltua, että pystymme julkaisemaan ennennäkemättömän kokonaisuuden materiaalia uudessa innovatiivisessa muodossa, NTRNZ median vastaava tuottaja Teemu Hostikka toteaa.

Vaietut arktiset sodat on Suomen ensimmäinen kansainvälinen historiadokumenttisarja, joka on myyty laajasti maailmalle ja voittanut kansainvälisiä palkintoja. Sarja käsittelee toisen maailmansodan vähiten tunnettuja tapahtumia arktisella alueella. TV-sarjan tuottanut NTRNZ media Oy valmisteli sarjaa vuosia. Taustalla on useiden ammattilaisten ja historioitsijoiden mittava tausta- ja arkistotyö, sekä satoja tunteja taltioitua haastattelumateriaalia.

TV-sarjaa varten haastattelimme asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa, ja vain murto-osa materiaalista mahtui sarjaan. Nyt nähtävässä näyttelyssä ääneen pääsevät eri maiden historioitsijat ja asiantuntijat. Useat tapahtumat taustoitetaan perusteellisesti ja syvemmin kuin TV-sarjassa oli mahdollista. Lisäksi historiasta kiinnostuneille materiaalista löytyy paljon uusia yksityiskohtia ja faktoja, Teemu Hostikka kertoo.

Näyttely sijaitsee Kalevalan Taidepajalla (Väinämöinen 7) Talvisotamuseon (Väinämöinen 11) läheisyydessä. Digitaaliseen näyttelyyn on vapaa pääsy. Tarvitset sisäänpääsyyn ovikoodin, jonka voit noutaa läheisen Hotelli Kalevalan vastaanotosta tai Talvisotamuseolta (ti-su klo 9-16).

Faktat:

Vaietut Arktiset sodat on uuden sukupolven historiadokumenttisarja, joka keskittyy arktisen alueen vähälle huomiolle jääneeseen kokonaiskuvaan sekä tuo esiin merkittäviä uusia tietoja ja paljastuksia. Kuusiosainen historiadokumenttisarja on Suomessa nähtävillä Yle Areenassa. Sarja on myyty mm. the Walt Disney Companyn National Geographic kanavalle, iQIYI:lle Kiinaan sekä viimeisimpänä Lähi-idän mediajätille Al Jazeeralle. Sarja voitti Hampurin World Media Festivalin parhaan historiadokumentin pääpalkinnon, ja valittiin Berliinin kansainvälisen TV-sarjojen festivaalin finaaliin.

NTRNZ Media on sisällöntuotantoon keskittynyt luova talo, jonka arvot nojaavat pohjoisen puhtaaseen luontoon. NTRNZ media tunnetaan Vaiettujen arktisten sotien lisäksi neljällä Kultaisella Venlalla palkitusta Eränkävijät-tv-sarjasta, sekä sen kansainvälisestä versiosta Love of the Wild. Vuonna 2022 NTRNZ media on Vuoden toimisto -finalisti, sekä 12. kertaa myös Kultainen Venla -finaalissa.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.