Sininen polku / Harri Tarvainen
Sininen polku / Harri Tarvainen
#talvi#metsä#lumi

Kymmenen kohdetta Metsähiihtoon ja lumikenkäilyyn

Sininen polku

Sininen polku soveltuu erityisesti lumikenkäkävelyyn tai kokeneemman metsähiihtäjän hiihtokohteeksi. Alueella on haastavampia särkillä kulkevia reittiosuuksia sekä helppoja särkänalusoilla ja järven jäällä kulkevia reittejä. Talvisin voi halutessaan seurata sinisin maalimerkein maastoon merkattua pisimmillään jopa 16 kilometrin mittaista reittiä tai vaihtoehtoisesti suunnistaa itse valiten helpompaa maastoa. Alueella on myös mahdollisuus pilkkiä ja tulistella useammalla tuli- ja laavupaikalla. Sinisen polun Liminsärkkien parkkipaikka aurataan vuonna 2023 hiihtolomaviikoista lähtien. Voit tarkistaa parkkipaikan tilanteen Metsähallitukselta.

Metsähiihtoa ja lumikenkäilyä Sinisellä polulla
Sininen polku. Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen

Lauttavaara

Lauttavaaran luontopolku on oiva noin kahden kilometrin mittainen helppo ja kaunis lähikohde, joka soveltuu pituutensa ja maastonsa ansioista parhaiten lumikenkäkävelyyn. Lauttavaaran luotopolku on melko suosittu lähiretkeilykohde, joten polku tamppautuu usein myös lapsiperheille käveltäväksi kohteeksi. Lauttavaaran Lentuankoskentien varrella sijaitseva luontopolun parkkipaikka aurataan vuonna 2023 hiihtolomaviikoista lähtien. Voit tarkistaa parkkipaikan talviaurauksen Metsähallitukselta.

Lauttavaaran retkeilyreitti sopii hyvin pituutensa ansiosta myös lapsiperheille
Lauttavaaran retkeilyreitti sopii hyvin pituutensa ansiosta myös lapsiperheille.

Teeri-Lososuo

Teeri-Lososuon soidensuojelualue on erinomainen metsähiihto- ja liukulumikenkäilykohde. Noin 11 kilometrin mittainen kesäretkeilyreitti on hiihdettävissä talvella puissa olevia maalimerkkejä seuraamalla. Reitin varrella on sekä soita, että luonnontilaista aarniometsää. Laavu sijaitsee reitin puolivälissä. Teeri-Lososuolla on myös hyvä poiketa reitiltä ja taittaa matkaa pitkin aavoja, helpompikulkuisia soita. Parkkipaikka aurataan talvisin Kuhmon kaupungin toimesta.

Teeri-Lososuo syystalvella. Kuva: Toni Holm
Teeri-Lososuo. Kuva: Toni Holm

Syväjärvi

Syväjärven reitti on noin 7,5 kilometrin pituinen ja se kulkee monipuolisissa harju -ja suomaisemissa ja reitin varrella on useita tulentekopaikkoja ja neljä vuokratupaa. Kohde on helposti saavutettavissa talvisin myös perheen pienimmille. Syväjärven parkkipaikka aurataan talvisin.

Harakkasaari

Harakkasaaren Lentuan luonnonsuojelualueeseen kuuluva reitti on erittäin hyvä kohde lumikenkäkävelyyn, kävelyretkeen, murtomaahiihtoon tai potkukelkkailuun. Saaressa on tulentekopaikka. Lumikenkäilijä saa mukavaa haastetta saaren harjuilla. Kalevalan alueen palvelut, parkkipaikka ja Hotelli Kalevala ovat lähellä. Harakkasaaren lenkki on noin 2,5 kilometriä Hotelli Kalevalalta lähdettäessä. Kalevalan alueella on useita parkkipaikkoja.

Murtomaahiihtoa Harakkasaaren lähellä
Murtomaahiihtoa Harakkasaaren lähellä. Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen
Harakkasaareen pääsee mukavasti kävelypaanaa pitkin myös potkukelkalla. Kuva: Harri Tarvainen
Harakkasaareen pääsee mukavasti kävelypaanaa pitkin myös potkukelkalla. Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen

Jauhovaara

Jauhovaaran retkeilyreitti on on n. 5 kilometrin mittainen monipuolinen kohde selkeillä korkeusvaihteluilla, joka soveltuu erityisesti lumikenkäkävelyyn. Jauhovaaralta löytyy komea 253,2 merenpinnan yläpuolella sijaitseva näköalatasanne sekä luotopolku, jossa esitellään vuosina 1930-40 alueelle istutettuja ulkomaisia havupuulajeja sekä kotimaisten puulajien merkitystä ihmiselle ja luonnolle. Luontopolulla on myös tietoa alueen historiasta ja metsänvartijan toiminnasta Jauhovaaralla. Reitin varrella on laavu ja tulentekopaikka sekä entisen metsänvartijan pihapiirissa sijaitseva vuokrakämppä. Parkkipaikka on aurattu talvisin.

Jauhovaara. Kuva: Metsähallitus, Juha Pääkkönen
Jauhovaara. Kuva: Metsähallitus, Juha Pääkkönen
Jauhovaara
Jauhovaaran reitti sopii talvisin hyvin lumikenkäkävelyyn

Lentuankoski

Lentuankoskelle ja välisuvannon laavulle tallautuu usein talvisin käveltävä polku. Täällä kohteessa on hyvä poiketa myös lumikengillä tai liukulumikengillä. Lentuankoski on suosittu luonto- ja valokuvauskohde, jossa talvella voit nähdä kuinka Koskikarat sukeltavat hyiseen veteen. Jää- ja lumitilanteen salliessa voi jäällä ja rannoilla taivaltaa pidemmänkin matkan esimerkiksi lumikengillä tai metsäsuksilla. Vajaan kilometin päässä Lentuankosken niskan parkkipaikasta on Kallioniemen laavu ja tulipaikka sekä noin 7 kilometrin päässä Lentosaaren autiotupa ja sauna. Parkkipaikka aurataan talvisin ja sen läheisyydessä on tunnelmallinen vuokrakota.

Lumikenkäilyä Lentuankoskella
Lumikenkäilyä Lentuankoskella. Kuva: Kuhmon kaupunki, Risto Takala

Juortanansalo, Iso-Palonen – Maariansärkkä ja Elimyssalo

Juortanansalo, Iso-Palonen – Maariansärkkä ja Elimyssalo ovat hyviä talvivaeltajan kohteita. Juortanansalolle pääsee Liekinvaarantieltä, Iso-Palosen – Maariansärkille Viiksimontieltä ja Elimyssalon luonnonsuojelualueelle pääsee Hukkajärventietä / Juntintietä. Näissä kohteissa parkkipaikat eivät ole aukaistuja, joten oma lapio ja parkkipaikan aukaisu ovat tarpeen, että auto ei jää muiden tiellä liikkujien eteen. Kohteet sopivat hyvin myös parin päivän reissuihin. Alueelta voi etsiä itselleen sopivan mökin, tuvan tai laavun, josta käsin voi tehdä vaelluksia vaikka viikon ajan. Mikäli mielit tehdä pidempiä retkiä, näissä kohteissa on metsäsuksilla liikkuminen oiva perinteinen tapa liikkua hangilla. Kainuun hanget ovat upottavia, joten pidemmät ja kantavammat metsäsukset ovat kätevät. Talvisille yön yli retkille tarvitset tietoa, kokemusta, suunnistustaitoa ja -välineet, riittävät varusteet ja retkieväät. Kuhmon metsät antavat paukkupakkasilla ja tuulisilla keleillä retkeilijälle enemmän suojaa kuin Lapin tunturit, mutta kylmä ja pimeä voivat yllättää täälläkin. Huomioithan, että retkeilyreitit eivät ole erityisesti talviolosuhteisiin merkattuja.

Elimyssalo
Elimyssalon laavulla on mukava yöpyä kevättalvisin

 

Nokipannukahvit nuotiolla on usein retkeilyn kohokohtia. Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen
Nokipannukahvit nuotiolla on usein retkeilyn kohokohtia. Kuva: Visit Kuhmo, Harri Tarvainen