Kaarneenkoski, Oskari Reiman

Kaarneenkoski

Yleiskuvaus ja kohdekalat

Kaarneenkoski on kiehtova perhokalastuksen erikoiskohde, jossa on mahdollista päästä pitelemään todellista kehukalaa. Koski oli rauhoitettuna viiden vuoden ajan, kunnes se avattiin kalastukselle erityissäännöin vuonna 2021. Kaarneenkoskelle myydään vain seuruelupia, joita myönnetään keskiviikolle ja lauantaille. Muun viikon koski on rauhoitettu kalastukselta. Luvat ovat haluttua tavaraa, joten jos haluat päästä Kaarneenkoskelle kalaan, ole ajoissa liikkeellä!

Kaarneenkoski, Oskari Reiman

Luonnonmukaisen kalakannan vaalimisen lisäksi koskeen istutetaan kookasta taimenta sekä pienpoikasia. Taimenen lisäksi vapaa voi ravisuttaa mukavan mittainen harjus, joita tavoittaa hidasvirtaisemmista kohdista. Sattumasaaliina haaviin saattaa päätyä myös viereiseltä kalankasvattamolta karannut kirjolohi, jonka voi hyvin mielin ottaa eräksi.

Kaarneenkoski on järjestyksessään viimeinen Iivantiirajärvestä Lentuaan laskevien Nivan koskien kokonaisuudessa. Kalastettavaa Kaarneenkoskella on kaikkiaan noin kolmesataa metriä. Pudotusta on kymmenkunta metriä.

Alueen yläosa on rauhallisempaa virtaa ja loppuosa on vuolasta koskea. Yläosan nivaa seuraa pitkä suvanto. Niskan peili samoin kuin koko suvanto-osuus kannattaa käydä läpi tarkasti. Perhoa pääsee tarjoamaan hyvin pohjoisrannalta tarvittaessa muutaman metrin kahlaten.

Kaarneenkoski, Oskari Reiman

Varsinainen koskiosuus alkaa vanhojen sementtisten uittopilareiden kohdalla, joiden lomitse vesi pakkautuu. Pohjoisrannalle jäävä sivuvirta on hyvä ronkkia ennen kuin siirtyy kalastamaan päävirtaa. Kosken ylittävän puusillan jälkeen kalastus on sallittua vain etelärannalta.

Voimakasvirtainen koski voi olla haastava kalastettava, mutta virran laidoissa ja kuohujen alle jäävissä montuissa on lukuisia ison kalan paikkoja. Jos pohjan ruoppaaminen pikkuperhoilla ei tahdo kovassa virrassa luonnistua, voi virran käydä läpi tinseliä tai surffilautaa heitellen. Vavasta kannattaa pitää kiinni, sillä 70-senttisen taimenen mosautus voi yllättää.

Nivan kosket virtaavat Nivan kylässä reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Kuhmon keskustasta pohjoiseen. Kekkostien varressa on kyltti opastamassa Nivan koskille. Risteyksestä on vielä kuutisen kilometriä Kaarneenkoskelle. Autolla pääsee aivan koskelle saakka, ja parkkitilaa on usealle autolle. Etelärannalla on laavu ja wc.

Oskari Reiman

Kalastuslupa Kaarneenkoskelle

Kaarneenkoskelle myydään vain seuruelupia ja koski vuokrataan kokonaisuudessaan seurueen omaan käyttöön. Kalastajia saa olla enintään viisi. Seurueluvan hinta on 500 €. Lupia on tarjolla keskiviikolle ja lauantaille. Lupa alkaa aina kello 12 ja on voimassa vuorokauden ympäri (24 tuntia).

Luvan ostaminen ja lisätiedot Lentiiran lomakylän sivulta.

Tärkeimmät säännöt:

  • Pyyntivälineenä sallittu vain perho, jossa on yksihaarainen, väkäsetön koukku.
  • Siiman vahvuus oltava vähintään 0,30 mm.
  • Saaliskiintiö: 1 kala/kalastaja/vrk. Rasvaeväleikattu taimen 50–60 cm, harjus 40 cm. Rasvaevällinen taimen tulee vapauttaa.
  • Sillan alapuolisella osuudella kalastus sallittu vain etelärannalta.

Katso kohde kartalla (Google Maps).

Kaarneenkosken lisäksi Nivan koskiin kuuluvat Vuonteenkoski ja Nivan virrat. Nämä muodostavat oman lupakohteen, jolla saa kalastaa vieheellä tai perholla. Tutustu kohteeseen tästä Vuonteenkoski ja Nivan virrat

Lue lisää kalallakainuussa.fi