Sodan Jäljet / piirros: Lassi Piirainen
Sodan Jäljet / piirros: Lassi Piirainen
#tapahtumat

Sodan jäljet – sotahistorian viikonloppu Kuhmossa 21.-23.10.

Perjantaina 21.10.
Talvisotamuseo avoinna klo 17-20, pääsymaksu 5 €
+ uusi Vaietut arktiset sodat -diginäyttely klo 9-21, ilmainen

Lauantaina 22.10.
”Rauhallisesti se on otettava” -seminaari sodan taakoista ja niistä selviytymisestä
Kuhmo-talon Pajakka-salissa, ilmainen. Lisää tietoa alla.

Talvisota-aiheinen illallinen/illanvietto Hotelli Kalevalassa, hinta 38 €
hanuristi Jessica Kilpeläinen (ennakkovaraus)

Talvisotamuseo avoinna klo 17-20, pääsymaksu 5 €
+ uusi Vaietut arktiset sodat -digisotanäyttely klo 9-21, ilmainen

Sunnuntaina 23.10
Talvisotakierros Kuhmossa klo 9-14. Kierros alkaa Hotelli Kalevalan pihasta. Oppaana Lassi Piirainen, hinta 10 €. Lisää tietoa alla.

Koko viikonlopulle on tarjolla majoitustarjous Hotelli Kalevalassa.

“RAUHALLISESTI SE ON OTETTAVA” – SEMINAARI SODAN TAAKOISTA JA NIISTÄ SELVIYTYMISESTÄ 22.10.2022

Vuoden takainen seminaari ”Sodan haavat – Ylisukupolviset taakat” on saamassa jatkoa.

Suuri osa traumoista paranee koska ihmisillä on siihen erilaisia luonnollisia keinoja, mutta osa niistä jää vaivaamaan ylisukupolvisena taakkana. Näitäkin taakkoja voidaan kuitenkin käsitellä yksilöllisesti ja yhteisöllisesti. Näitä uusia selviytymiskeinoja tarvitaan yhä tänäkin päivänä. Lauantaina 22.10.2022 klo 9.00 – 15.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa on tarjolla sekä kulttuurista ilmaisua toisen maailmansodan ajasta, että alustuksia eri kriiseihin, traumatisoitumiseen ja toipumiseen liittyvistä teemoista.

Tilaisuuden avaa SH ja traumapsykoterapeutti Sari Yli-Juuti. Eero Schroderus Suomussalmelta esittää monologina Hyryn Väinön tarinan. MAJ (evp) ja väitöskirjatutkija Lassi Piiraisen aiheena on sota ja sotilaat – näkökulmana Tuntematon sotilas. Sari Yli-Juuti ja HLL, tietokirjailija, traumakouluttaja Kati Sarvela tuovat naisnäkökulmaa sodan taakkoihin ja niistä selviytymiseen. VTM Ari Huotari käsittelee kuhmolaisten sotakokemuksia. Ennen lounastaukoa on vielä Akseli Karppasen musiikkiesitys.

Lounaan jälkeen ohjelmaa jatkaa Kainuun prikaatin sotilaspastori Heikki Korva, ja aiheena on henkisen kriisinkestävyyden koulutus 2020-luvun asevelvollisille. 45 minuuttia on varattu tämän jälkeen paneelikeskustelulle, jonka jälkeen on Akseli Karppasen toinen musiikkiesitys ja tilaisuuden päättäminen Kati Sarvelan toimesta. Kahvia ja mahdollisesti lounastakin on tarjolla Juttua-kahvilassa.

Varmistaaksesi paikan Pajakka-salissa voit ilmoittautua sähköpostitse (iloajatoivoa@gmail.com) tai tekstiviestillä (0400295973). Ainakin osa alustuksista tallennetaan ja niitä tulee katsottavaksi Youtubeen Kuhmo Mielenterveysseura ry:n kanavalle.

Rauhallisesti se on otettava seminaarin ohjelma

KUHMON TALVISOTAKIERROS 23.10.2022

Kuhmon talvisotakierros toteutetaan 23.10.2022 Kuhmon kaupungin järjestämään Sodan Jäljet sotahistoria viikonloppuun liittyen. Talvisotakierros alkaa Hotelli Kalevalan pihasta, josta linja-auto lähtee liikkeelle klo 09:00. Linja-auto kiertää myös Hotelli Kainuun kautta, josta matka jatkuu klo 09:15.

Talvisotakierroksen ensimmäinen kohde on Jyrkänkoski, jossa tutustumme joulukuun 1939 taisteluihin ja entisöityyn puolustusasemaan. Matka jatkuu Rastin kautta Luelahteen, jossa perehdymme mottitaisteluihin ja vierailemme esikuntakukkulalla.

Saunajärvellä perehdymme talvisodan alkutaisteluihin ja tutustumme entisöityyn puolustusasemaan. Matka jatkuu Kilpelänkankaalle, jossa perehdymme helmi-maaliskuun 1940 ankariin torjuntataisteluihin.

Retkilounas (ota eväät matkaan)

Paluumatkalla perehdymme vielä Dolinin hiihtoprikaatin kohtaloon Vetkon – Kesselin alueella, sekä Osasto Kekkosen taisteluihin Tyrävaarassa. Talvisotakierros päättyy Hotelli Kalevalan pihaan noin klo 14:00 ja Hotelli Kainuun eteen noin klo 14:15.

Kuhmon Kalevalankankaan kehittäminen kalevalaisuuden ja sotamatkailun näkökulmista -hankkeessa on työstetty sotahistoriateemaista viikonloppua Kuhmoon ajalle 21.-23.10. Pilottiviikonlopun nimeksi muodostui Sodan jäljet – sotahistoria viikonloppu.

Lisätietoja:
Hannu Lehtonen, projektipäällikkö, hannu.lehtonen@kuhmo.fi, puh. 0406806308
Kuhmon Kalevalankankaan kehittäminen kalevalaisuuden ja sotamatkailun näkökulmista -hanke