Ystävyydenpuisto, Lentua / Metsähallitus, Harri Tarvainen
Ystävyydenpuisto, Lentua / Metsähallitus, Harri Tarvainen
#Uinti luonnonvesissä#melonta#uinti

Kuusi vinkkiä mitä voit nähdä ja kokea Kuhmon kesässä

Nauti auringosta Kuhmon hiekkarannoilla. Lähde aistimaan kesäistä tunnelmaa kulttuuritapahtumien ja -kohteiden läheisyyteen keskustan suosituimmalle kesäuintikohteelle Ruukinrannalle. Kahlaa tai melo Harakkasaareen jääkauden muokkaamille harjuille ja hiekkarannoille. Saari liitettiin vuonna 2020 Lentuan luonnonsuojelualueeseen ja siitä tuli osa Ystävyyden puistoa. Voit myös lähteä kävelemään pitkin Ontojärven Roukonpuron matalia hiekkarantoja, josta löytyy Kuhmon parhaimpia uintimahdollisuuksia.

Ystävyydenpuisto, Lentua / Harri Tarvainen
Ystävyydenpuisto, Lentua / Harri Tarvainen

Kuhmon melontareitit ovat erinomaisia ja reittejä löytyy kaikkialta pitkin lukuisia järviä, jokia ja koskia. Lähde melomaan Kuhmon ytimestä Harakkasaaren ympäri ja piipahda matkalla kahvilla Hotelli Kalevalassa tai lounaalla tai Cafe Torillan burgereilla. Harakkasaaressa voit myös sytyttää nuotion sille tarkoitetulla tulentekopaikalla ja syödä eväät. Reitin pituus on noin 12 km. Muita reittejä on esimerkiksi reitti keskustasta Lentuankoskelle ja takaisin (12 km) tai Hotelli Kalevalasta Honkisen saaren kodalle ja takaisin (12 km). Voit myös lähteä Lentuankosken parkkipaikalta ja valita itsellesi sopivan Lentuan saaren kohteeksi.

EräPiira järjestää opastettuja melontaretkiä, ja vuokraa yksikkökajakkeja ja kanootteja. Kalevala Camping / Juhlatakomo vuokraa sup-lautoja, kajakkeja ja veneitä. Lentiiran Lomakylä vuokraa kajakkeja, kanootteja, sup-lautoja sekä soutu- ja moottoriveneitä. Lentuankosken leirintäalue vuokraa soutuveneitä sähkömoottorilla. 

Lisää melontareittejä löydät tästä linkistä!

Ystävyydenpuisto, Lentua / Metsähallitus, Harri Tarvainen
Ystävyydenpuisto, Lentua / Metsähallitus, Harri Tarvainen

Syvenny saunan löylyissä. Kuhmosta löytyy savusaunoja sekä puu- ja sähkölämmitteisiä saunoja, saunaterapiahoitoja ja saunatuotteita. Kokeile savusaunan leppeitä löylyjä Lentiiran Lomakylässä tai Kalevalan campingin rannassa. Voit myös lähteä Hotelli Kalevalan wellness-osastolle, jossa on sauna, poreamme, palju sekä hyvinvointi- ja luontaishoitoja. Syväjärven leirintäalueen yhteydessä on sauna, joka on pääosin alueella majoittuville, mutta varattavissa myös muille. Hotelli Kainuusta löytyy saunaosasto, jonka yhteydessä on yksityinen oleskelutila.

 Kalevala Experience järjestää yksittäisille matkailijoille ja ryhmille saunaterapiahoitoja ja kuppausta Pohjois-Kuhmossa Kuumussa sijaitsevalla puulämmitteisellä saunalla sekä perinnehoitoja tilan perinneaitassa. Kaikki hoidoissa käytettävät yrtti- ja turvetuotteet ovat läheltä kerättyjä. Kalevala Campingin savusaunassa on yleiset saunavuorot naisille ja miehille sekä yksityiseen käyttöön. 

Pykälän sauna
Pykälän sauna / Johanna Vilhunen

Uppoudu Kalevalaan tutustumalla Kuhmon kalevalaisiin tuotteisiin; kalevalaiseen hierontaan, kalevalaiseen jäsenkorjaukseen ja asetu tiedon juurelle Juminkekoon – kalevalaisen ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskukseen. Matkaa Vienan Portin Uljaskanpirttiin, joka sijaitsee Pohjois-Kuhmossa, Rimmin kylässä, vienalaisessa aidossa Kalevalan maassa. Astele etukäteen varattavalle mystiselle Kultalähteen opastetulle kierrokselle, jossa Elias Lönnrotkin poikkesi.

Kohteessa voit myös tehdä opastetun matkan puuveneellä tai kävellen lähellä sijaitsevalle Kalmistolle. Akseli Gallen-Kallela löysi häämatkallaan aikoinaan samalla paikalla vanhasta torpasta Aino-triptyykkiinsä ilmetyn Väinämöisen, Rimmin Uljaskan. Uljaskanpirtin kahvilassa on tarjolla perinteisiä leivoksia. Pirtissä on alkukesästä Rimmin valokuvanäyttely ja loppukesästä ikoninäyttely. 

Tutustu UNESCO kirjallisuuskaupunki Kuhmon kirjallisuuskohteisiin mobiilisovelluksen avulla, joka on saatavilla sekä Google Play -kaupasta että App Storesta. Löydät sen nimellä Visit Kuhmo. Sovelluksen kautta saat paljon tietoa paikallisista kirjailijoista ja kirjailijaseuroista, hotelleista ja ravintoloista sekä muusta alueen tarjonnasta. Kuhmon kaupunginkirjastossa toimii matkailuneuvonta, josta voit hakea luku- ja matkailuvinkkejä.

Unesco kirjallisuuskaupunki Kuhmo
Unesco kirjallisuuskaupunki Kuhmo

Lähde ihastumaan puulajipuistoon, puutarhakohteisiin ja perinnemaisemiin. Jauhovaaran luontopolun ja entisen metsänvartijanpirtin läheisyydessä sijaitsee puulajipuisto. Alueelle on istutettu suomalaisten puulajien lisäksi vuosina 1936-1942 ulkomaalaisia lajikkeita. Jauhovaaran retkeilyreitin varrella on myös näköalatasanne.

Taiteilija Urho Kähkösen Vanhan pihlajan taidekahvila ja puutarha ovat avoinna kesäisin erikseen ilmoitettuina aikoina. Upeiden puutarhojen lisäksi löydät taidetta, kirpputorin sekä lampaita, kanoja, kukkoja ja myskisorsia. Vähintään 10 henkilön ryhmille kahvila ja puutarha avataan myös viikolla, mutta varaukset on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen.

Kuhmolaisia ennallistettuja perinneniittyjä ja maisemia pääsee näkemään muun muassa Lauttavaaran luontopolulla sekä Elimyssalon polulla Levävaaran ja Latvavaaran tiloilla. Lähellä Lauttavaaran talonpohjaa kasvaa vanhoja koristekasveja. Latvavaaran ja Levävaaran vanhoja pirttejä pidetään jatkuvasti yllä vanhaa kunnioittaen.

Ystävyydenpuisto, Elimyssalo, Levävaara / Metsähallitus, Harri Tarvainen
Ystävyydenpuisto, Elimyssalo, Levävaara / Metsähallitus, Harri Tarvainen