Hirvivaaran aitta. Kuva Lassi Piirainen.

Hirvivaaran partisaani-isku

Hirvivaaralla osattiin pelätä partisaani-iskua kesällä 1944, mutta pakoon ei päästy. Heinäkuun 24. päivä tapahtuneessa partisaani-iskussa kuoli kahdeksan syytöntä siviiliä, kolme aikuista ja viisi lasta. Lisäksi hyökkäyksessä haavoittui yksi siviilihenkilö.

Luodinreiät on merkitty valkoisilla nastoilla aitan seinään. Kuva Lassi Piirainen.

Partisaani-isku Hirvivaarassa

Kuhmon Hirvivaaralla asui kolmessa talossa neljä perhettä. Heinäkuun 23. päivä 1944 oli kylän asukkaille levotonta aikaa, sillä talojen koirat haukkuivat metsän suuntaan. Metsästä kuului myös merkkivihellyksiä ja pojat huutelivat metsään takaisin, mutta vastausta ei kuulunut. Illalla mentiin epävarmuudesta huolimatta yöpuulle.

Hirvivaaran aitan lattialle tehtyyn siskonpetiin asetuttiin nukkumaan suuren pelon vallassa. Kaikkien piti olla hyvin hiljaa, etteivät mahdolliset viholliset saisi kuulohavaintoja. Hiljaisuudesta johtuen jopa sääskien lennosta aiheutuva ääni tuntui hyvin voimakkaalta. Aamuyöllä kolmen aikaan kuului lähistöltä kovaa ammuntaa.

Talon isäntä meni katsomaan ulos ja oven avattuaan hän huomasi kolme partisaania aitan välittömässä läheisyydessä. Hän pyysi, etteivät partisaanit tekisi mitään pahaa syyttömille ihmisille. Mutta armoa ei annettu.

Info-taulu aitan ulkoseinässä. Kuva Lassi Piirainen.

Yksi partisaaneista hyppäsi konepistoolin kanssa aitan ovelle ja alkoi silmitön ammunta. Isäntä ammuttiin aitan ulkopuolella. Aitassa tulitukseen kuolivat talon emäntä ja yksi lapsista, mutta kolme lasta jäi eloon.

Naapurissa, Jaakkolan talossa oli samanlainen helvetti irti. Talon perhe ei päässyt ulos ovesta tulituksen takia, joten pakoon pyrittiin ikkunasta. Partisaanit huomasivat paon ja he tulittivat konepistooleilla pakenijoita kohti. Tulituksessa sai surmansa neljä tyttöä, joista nuorin oli 2-vuotias. Myös lasten äiti haavoittui ja kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Perheen 6-vuotias tytär nukkui eräässä talon kamarissa eikä tiennyt tapahtumasta mitään, ja jäi henkiin. Iskusta selvisivät myös talon vanha isäntä ja emäntä, joka kuitenkin haavoittui iskussa. Laukaukset kuultiin myös kylän kolmannessa talossa, Jussilassa. Talossa asuneet kaksi perhettä onnistuivat pakenemaan haavoittumatta verilöylystä.

Muutaman tunnin kuluttua eloonjääneet uskaltautuivat esiin piiloistaan. Vastassa oleva todellisuus oli lohduton. Alkoi todellisten tuhojen selvittely. Ampumisen lisäksi vihollinen oli vienyt kaiken ja ruokaa ei ollut. Samalla oli myös mietittävä, kuka lypsää lehmät ja ruokkii karjan navettaan kaikissa kolmessa talossa.

Iltapäivällä paikalle tuli noin 15 suomalaista sotilasta, jotka antoivat ruokaa sekä ensiapua haavoittuneille. Myöhemmin tuli Suomussalmelta vielä 17 sotilasta lisää. Sotilaat aloittivat välittömästi väliaikaisten paarien teon sekä kuolleiden etsimisen. Tilanne oli hankala, sillä maantien varteen oli lähes 20 kilometriä. Kuljetus olisi ollut mahdollista myös järven kautta, mutta järvenrantaan oli matkaa 13 kilometriä.

Hyökkäyksessä kuoli kolme aikuista ja viisi lasta, lisäksi haavoittui yksi aikuinen.

Muistomerkin teksti. Kuva Lassi Piirainen.
Hirvivaaran muistomerkki. Kuva Lassi Piirainen.
Hirvivaaran muistomerkki. Kuva Lassi Piirainen.

Hirvivaaran muistomerkki

Paikalle on pystytetty partisaaniuhrien muistoksi LC Kuhmo/Kuhmoniemi toimesta muistomerkki, joka on paljastettu 24. heinäkuuta 1995. Muistomerkin suunnittelija on Kauko Haverinen.
Kohteessa on myös tapahtumaan liittyvä info-taulu sekä aitta, jonka sisällä ja ympäristössä osa surmatöistä tehtiin.

Kohde on saavutettavissa hyvin, mutta Hirvivaarassa ei ole varsinaista P-paikkaa. Muistomerkin läheisyydessä olevaan aittaan voi tutustua, mutta piha-alueet ovat yksityisaluetta.
Osoite: Hirvivaarantie 62, 88900 Kuhmo.