Viiksimon partisaani-isku

Viiksimon kylään tehtiin partisaani-isku 24 syyskuuta 1942. Välittömästi iskun jälkeen kylään saapui suomalainen sotilasosasto, mutta he eivät ehtineet estämään tuhotyötä. Iskussa kuoli seitsemän syytöntä siviiliä, viisi aikuista ja kaksi lasta. Lisäksi haavoittui yksi aikuinen ja yksi lapsi.

Viiksimon partisaani-isku

Viiksimon niemellä oli kolme taloa: Uutela, Välitalo ja Tyvelä. Kylän ihmiset olivat 24. syyskuuta 1942 perunannostossa. Noin kello 14 kymmenen henkilön partisaaniryhmä tuli Viiksimon kylään. Konepistoolein varustetut partisaanit käskivät asukkaita lähtemään mukaansa.

Partisaanit kuljettivat asukkaita läheiseen metsään, jossa he joutuivat olemaan suomea puhuvien partisaanien vartioimina noin kaksi tuntia. Sillä aikaa toiset partisaanit ryöstivät taloista kaikki arvokkaimmat tavarat, ruokatarvikkeet, vaatteet ja jalkineet sekä viisi lehmää. Partisaanit kuljettivat tavarat metsään ja komensivat metsässä olleet ihmiset menemään Uutelan taloon. Naiset ja lapset käskettiin pirttiin, miehet lähellä olevaan saunaan. Ulos jäi muutama konepistoolimies.

Uutelan pirttiin käsketyt yksitoista henkeä komennettiin peräpenkille tiiviisti toistensa viereen istumaan. Yksi nuorista naisista huomasi partisaanien aikeet ja hyppäsi toisen partisaanin kimppuun. Syntyneen käsirysyn aikana konepistoolin suihku osui kattoon, ja lipas tyhjeni. Toinen konepistoolimies ei häkeltyneenä ehtinyt toimia kyllin nopeasti, ja ihmiset alkoivat paeta laudoitetusta ikkuna-aukosta.

Ulkona olevat partisaanit huomasivat pakoon pyrkijät ja ryhtyivät tulittamaan heitä. Tällöin yksi pakenijoista kuoli heti ikkunan alle ja toinen sai pellolla juostessaan luodin päähänsä kaatuen tajuttomana maahan. Vihollisen luodit olivat osuneet Uutelan pirtissä kuolettavasti yhteen aikuiseen ja yhteen lapseen. Lisäksi yksi pieni lapsi haavoittui.

Uutelan saunaan oli kuljetettu kolme aikuista miestä ja yksi täysi-ikäinen nuori. Siellä kaksi konepistoolimiehestä rupesi ampumaan. Tällöin kolme miestä kuoli ja yksi nuorimies jäi kolme osumaa saaneena, valekuolleeksi tekeytyneenä kuolleen isänsä alle.

Suunnilleen samanaikaisesti edellä mainittujen tapahtumien kanssa, noin kello 16 saapui Viiksimoon Kuhmon kirkolta lähtenyt armeijan henkilöauto. Autossa oli neljä upseeria ja autonkuljettaja. Henkilöauton miehistöllä ei ollut tietoa Viiksimon tapahtumista, vaan auto ajoi suoraan kohti kylää.

Partisaanit avasivat tulen lähietäisyydeltä, luotien osuessa auton katoon. Henkilöautosta laskettiin myöhemmin 60 luodin osumaa. Kuljettaja ohjasi auton ojaan, miehet syöksyivät ulos kallellaan olevasta autosta ja suojautuivat sen taakse. Yksi upseeri haavoittui partisaanien tulituksessa lievästi, mutta muut säilyivät vahingoittumattomina.  Henkilöauton jäljessä ajanut kuorma-auto kääntyi nopeasti ympäri ja lähti noutamaan Kalliojoelle (noin 16 km) jätetyt miehet.

Sotilaiden kuorma-auton palattua noin tunnin päästä, se pysähtyi noin 400 metrin päähän partisaanien aikaisemmin havaituista asemista. Lavalla oli nyt 22 miestä. Paikalla oli varoitusmerkkejä antamassa pirtistä pakoon päässyt ryhmä. Partion tultua oli vihollinen jo ehtinyt pakoon, ja lähtiessään he olivat sytyttäneet Tyvelän talon saunan tuleen.

Hyökkäyksessä kuoli viisi aikuista siviilihenkilöä ja kaksi lasta. Lisäksi haavoittui yksi aikuinen ja yksi lapsi.

Viiksimon muistomerkki

Paikalle on pystytetty partisaaniuhrien LC Kuhmo/Kuhmoniemi toimesta muistomerkki, joka on paljastettu 2. heinäkuuta 1995. Muistomerkin suunnittelija on Kauko Haverinen.
Kohde on saavutettavissa hyvin. Viiksimossa ei ole varsinaista P-paikkaa, mutta tiestöllä on levikkeitä. Piha-alueet ovat yksityisaluetta.
Osoite: Viiksimontie 3065, 88900 Kuhmo.