Jauhovaara näköala ruska-aikana

Jauhovaaran arboretum

Jauhovaaran historia on vaara-asutusalueen historiaa ja se on vuodesta 1894 lähtien ollut metsänvartijatilana. 1950-luvulla Jauhovaaran talo muuttui metsäteknikon virka-asunnoksi.

1990-luvun alkupuolella Metsähallitus remontoi sen edustavaksi vuokrakämpäksi. Jauhovaaralla kiertelevä retkeilyreitti rakennettiin jo vuonna 1977, ja siitä onkin tullut yksi Kuhmon tunnetuimmista lyhyistä retkeilyreiteistä.

Jauhovaaralla on aikoinaan ollut pieni taimitarha, jossa kasvatettiin kuusen, männyn ja koivun ohella ulkomaalaisia puulajeja. Vuosina 1936-1942  piha-alueen lähistöön istutettiin ulkomaalaisia havupuulajeja, jonkin verran sen jälkeenkin. Viimeisimmät istutukset on tehty 1990-luvulla.

Alueelle on istutettu lehtikuusta, douglaskuusta, engelmannin kuusta, pihtakuusta, mustakuusta, valkokuusta, murrayn eli kontortamäntyä ja sembramäntyä. Kauniita puita ihaillessa voi vaikka pitää evästauon perheen kanssa tai yksin.

Puut on istutettu selkeän piirroksen mukaisesti, jokainen puulaji omana ryhmänään, joko pieninä metsiköinä tai kujapuina teiden ja polkujen varsilla. Muutamia yksittäisiä puita on istutettu myös pihapuiksi. Puiden istutuksesta vastasivat pääasiassa metsänvartija Juho Lukkari sekä hänen poikansa, metsäteknikko Kusti Lukkari. Välillä puistikko oli huonolla hoidolla. Erityisesti viime vuosina metsiköitä on pyritty hoitamaan, jotta ne säilyisivät elinvoimaisina mahdollisimman pitkään.

Retkikartta – Metsähallitus

Jauhovaara – Luontoon.fi

Yhteystiedot

Aukioloajat

Ma avoinna
Ti avoinna
Ke avoinna
To avoinna
Pe avoinna
La avoinna
Su avoinna